marca 15, 2024

Zakwas gryczany na żur

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować przygotowania do świąt.

Jednym z aspektów jest z pewnością świąteczne śniadanie - a co to za wielkanocne śniadanie bez klasycznego żurku na zakwasie?

Przepis na klasyczny zakwas znajdziecie tutaj.

Dzisiaj jednak pokażę Wam przepis na jego bezglutenową wersję, czyli zakwas na mące gryczanej.


Zakwas gryczany na żur - przepis

Do przygotowania zakwasu gryczanego będą Ci potrzebne:

  • szklanka mąki gryczanej, 
  • szklanka soku z kiszonych ogórków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • szklanka ciepłej wody,
  • łyżeczka soli.

1. Na początek wyparz i dokładnie wysusz słoik, w którym przygotujesz zakwas.
2. Do suchego słoik wsyp mąkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
3. Zalej wszystko sokiem z kiszonych ogórków i ciepłą wodą.
4. Przykryj słoik gazą lub ręcznikiem papierowym (przymocuj np. gumką recepturką).
5. Zakwas trzymaj w temperaturze pokojowej przez ok. 5 dni codziennie mieszając drewnianą łyżką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger