Domowa ćwikła z chrzanem to dodatek, którego absolutnie nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole.
Przygotowanie takiej ćwikły nie zabiera dużo czasu, a warto, ponieważ jest to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, jaj oraz pasztetów.
Doskonale sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień 😉
Ćwikła z chrzanem - przepis
Do przygotowania ćwikły będą Ci potrzebne:
- 500g buraków,
- 1-2 łyżki startego korzenia chrzanu,
- szczypta mielonego kminku,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- szczypta cukru,
- szczypta soli.
1. Buraki ugotuj do miękkości.
2. Po ostygnięciu zetrzyj buraki i chrzan na tarce o drobnych oczkach.
3. Dodaj ocet jabłkowy, dopraw solą i cukrem, wszystko wymieszaj.
4. Ćwikłę z chrzanem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz