marca 21, 2024

Jajka marmurkowe faszerowane

Jajka faszerowane to klasyka, którą wszyscy przygotowujemy przynajmniej raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Osobiście je uwielbiam - są pyszne, proste w przygotowaniu i niemal zawsze można je zrobić z tego, co akurat mam w lodówce, dlatego jadam je regularnie.

Dlatego robiąc jajka faszerowane na wielkanocny stół lubię zadbać nie tylko o to, żeby były pyszne, ale też efektowne - dlatego proponuję Wam się troszkę bardziej pobawić i przygotować jajka z marmurkowym wzorkiem 😃


Jajka marmurkowe faszerowane - przepis

Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 2 łyżki octu spirytusowego,
  • 1/2 awokado,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka majonezu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kapustę drobno poszatkuj, zalej w garnku wodą z octem i solą i gotuj ok. 30 minut.
2. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij i schłodź w zimnej wodzie.
3. Obtłucz skorupki ze wszystkich stron.
4. Łyżką cedzakową wyjmij kapustę z garnka.
5. Do zabarwionego wywaru po kapuście włóż jajka, gotuj 5 minut, po czym wyłącz gaz i zostaw jajka w wodzie jeszcze na kwadrans.
6. Wyjmij jajka i obierz ze skorupek - na białkach zostanie dekoracyjny marmurek.
7. Jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka.
8. Awokado pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
9. W miseczce zblenduj żółtka, awokado, majonez i kurkumę, aby powstał gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
10. Masą wypełnij białka - możesz zrobić to łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego (ja polecam rękaw).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger