Śledź w śmietanie to tradycyjne postne danie, które w tradycji katolickiej podawane jest Wielki Piątek lub Środę Popielcową.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wielbiciele śledzia zjadali je częściej 😉 Tym bardziej, że wystarczą proste dodatki, np. ugotowane ziemniaki i porcję warzyw i szybki obiad mamy gotowy! A jeśli filety śledziowe pokroimy w cząstki i wymieszamy z resztą składników powstanie wyśmienita sałatka.
Śledź w śmietanie - przepis
Do przygotowania śledzia w śmietanie będą Ci potrzebne:
- 500g filetów śledziowych,
- 400g śmietany 12%,
- 300g szalotki,
- 300g kiszonych ogórków,
- 300g marynowanych grzybów,
- pieprz do smaku.
1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez kilka godzin zmieniając ją 2-3 razy.
2. Grzybki marynowane, szalotki i ogórki kiszone posiekaj.
3. Śmietanę dopraw pieprzem, wyłóż porcję na talerz, dodaj filet śledziowy. posiekane grzybki, szalotkę i ogórki kiszone.
Szalotkę możesz zastąpić zwykłą cebulę, ale wtedy, żeby złagodzić jej smak zalej ją wrzątkiem, dodaj 2 łyżki octu winnego i szczyptę soli i odstaw do wystygnięcia, po czym osącz na sicie.
Całość podaj np. z gotowanymi ziemniakami i obiad gotowy 😄
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz