marca 24, 2024

Jajko wielkanocne

Jajka faszerowane to klasyka na co dzień, i od święta. Przygotować możemy je w zasadzie z dowolnymi dodatkami - z fetą, burakiem, szpinakiem i co jeszcze dusza zapragnie.

Jeśli jednak przygotowuję je na Wielkanoc, lubię trochę urozmaicić formę. Przygotowuję np. jajka marmurkowe, które wyglądają dość efektownie na świątecznym stole. Jednym z symboli świąt wielkanocnych jest kurczak, tym razem więc postanowiłam nadać faszerowanemu jajku właśnie taki kształt 😉


Jajko wielkanocne - przepis

Do przygotowania jajka wielkanocnego będą Ci potrzebne:

  • jajko,
  • łyżeczka sera typu feta,
  • łyżeczka majonezu,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kawałek ugotowanej marchewki.

1. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
2. Przekrój jajko tak, aby usunąć żółtko.
3. Żółtko rozgnieć z fetą, majonezem, kurkumą i pieprzem.
4. Farsz włóż między kawałki białka, zrób oczka z ziarenek ziela angielskiego i dziób z marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger