Jajka faszerowane to klasyka na co dzień, i od święta. Przygotować możemy je w zasadzie z dowolnymi dodatkami - z fetą, burakiem, szpinakiem i co jeszcze dusza zapragnie.
Jeśli jednak przygotowuję je na Wielkanoc, lubię trochę urozmaicić formę. Przygotowuję np. jajka marmurkowe, które wyglądają dość efektownie na świątecznym stole. Jednym z symboli świąt wielkanocnych jest kurczak, tym razem więc postanowiłam nadać faszerowanemu jajku właśnie taki kształt 😉
Jajko wielkanocne - przepis
Do przygotowania jajka wielkanocnego będą Ci potrzebne:
- jajko,
- łyżeczka sera typu feta,
- łyżeczka majonezu,
- szczypta kurkumy,
- szczypta pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- kawałek ugotowanej marchewki.
1. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
2. Przekrój jajko tak, aby usunąć żółtko.
3. Żółtko rozgnieć z fetą, majonezem, kurkumą i pieprzem.
4. Farsz włóż między kawałki białka, zrób oczka z ziarenek ziela angielskiego i dziób z marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz