Sałatka jarzynowa to w moim domu absolutny klasyk. Nada się na każdą okazję - Wielkanoc, Boże Narodzenie, majówka czy Święto Niepodległości, ale równie często jemy ją bez okazji - bo akurat zostały warzywa, bo mamy ochotę na sałatkę czy po prostu bo tak.
W Wielkanoc i Boże Narodzenie to jednak absolutne must have, bo jak to święta bez sałatki?
Sałatka jarzynowa - przepis
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 500g marchewki,
- 300g pietruszki,
- 4 jajka,
- 200g mrożonego groszku,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- 3 ogórki kiszone,
- 200g jabłka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Do garnka wrzuć obraną marchewkę i pietruszkę, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości, w połowie gotowania dorzuć groszek.
2. Ugotowane warzywa osącz na sicie i pozostaw do przestudzenia.
3. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz.
4. Przygotowane warzywa, jajka, ogórki kiszone i jabłko pokrój w kostkę, dodaj odsączoną kukurydzę.
5. Majonez wymieszaj z jogurtem i dodaj do sałatki.
6. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Aby podać ją w nieco inny sposób niż na co dzień włożyłam do tortownicy z odpinanym bokiem wysoką szklankę, wypełniłam tortownicę sałatką i całość włożyłam do lodówki. Przed podaniem odpięłam boki, wyjęłam szklankę, a spód tortownicy położyłam na talerzu. Posypałam dużą ilością koperku i garstką pestek granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz