Wielki Post to czas pokuty przygotowujący nas do przeżycia najważniejszych dla chrześcijan świąt wielkanocnych. Choć post najczęściej kojarzymy z Wielkim Piątkiem tuż przed świętami, Wielki Post zaczyna się w Środę Popielcową i trwa przez 40 dni (nie obejmuje on przypadających w tym okresie 6 niedziel).
Czas trwania Wielkiego Postu odnosi się do trwającego 40 dni postu Chrystusa, choć liczba 40 ma znaczenie symboliczne w wielu historiach biblijnych - m.in. 40 dni miał trwać potop, 40 lat trwałą wędrówka narodu wybranego po wyjściu z Egiptu czy 40 dni trwał pobyt Mojżesza na górze Synaj w obecności Boga, od którego otrzymał Dekalog.
Wielki Post miał znaczący wpływ także na kształtowanie zwyczajów kulinarnych w Polsce. W przeszłości na okres tych sześciu tygodni ze stołów polskich wiernych znikało mięso, tłuszcze zwierzęce, miód, cukier, a czasem nawet nabiał. W dni powszednie podawano wtedy często żur postny, gęstą zupę ze śliwek, chleb, śledzie i inne postne, skromne potrawy.
Trzymając się tradycji w najbliższy piątek obowiązywać będzie post ścisły, u mnie w domu zagości więc żur postny.
Żur postny - przepis na 8 porcji
Do przygotowania żuru będą Ci potrzebne:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- por,
- kawałek selera,
- 4 ziemniaki,
- 20g suszonych grzybów,
- 1/2 litra zakwasu na żur,
- 1,5 litra wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 jajka na twardo,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz