marca 28, 2024

Żur postny

Wielki Post to czas pokuty przygotowujący nas do przeżycia najważniejszych dla chrześcijan świąt wielkanocnych. Choć post najczęściej kojarzymy z Wielkim Piątkiem tuż przed świętami, Wielki Post zaczyna się w Środę Popielcową i trwa przez 40 dni (nie obejmuje on przypadających w tym okresie 6 niedziel).

Czas trwania Wielkiego Postu odnosi się do trwającego 40 dni postu Chrystusa, choć liczba 40 ma znaczenie symboliczne w wielu historiach biblijnych - m.in. 40 dni miał trwać potop, 40 lat trwałą wędrówka narodu wybranego po wyjściu z Egiptu czy 40 dni trwał pobyt Mojżesza na górze Synaj w obecności Boga, od którego otrzymał Dekalog.

Wielki Post miał znaczący wpływ także na kształtowanie zwyczajów kulinarnych w Polsce. W przeszłości na okres tych sześciu tygodni ze stołów polskich wiernych znikało mięso, tłuszcze zwierzęce, miód, cukier, a czasem nawet nabiał. W dni powszednie podawano wtedy często żur postny, gęstą zupę ze śliwek, chleb, śledzie i inne postne, skromne potrawy.

Trzymając się tradycji w najbliższy piątek obowiązywać będzie post ścisły, u mnie w domu zagości więc żur postny.


Żur postny - przepis na 8 porcji

Do przygotowania żuru będą Ci potrzebne:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • por,
  • kawałek selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 20g suszonych grzybów,
  • 1/2 litra zakwasu na żur,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka na twardo,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin.
2. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Obrane warzywa pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj namoczone grzyby (możesz dodać je razem z wodą, której się moczyły) i posiekany czosnek, gotuj wszystko 30 minut.
4. Po tym czasie przecedź wywar przez sito do drugiego garnka, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby z wywaru, gotuj do miękkości (ok. 20 minut), po czym wlej zakwas (możesz przygotować go w domu - np. gryczany, dzięki czemu zupa będzie bezglutenowa, lub z mąki żytniej) i dodaj roztarty w dłoniach majeranek.
5. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze kilka minut.
6. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger