kwietnia 12, 2022

Zakwas na żurek

Święta już w najbliższą sobotę, to już więc ostatnia chwila, by zacząć przygotowania do świąt.

Ja proponuję zacząć od przygotowania zakwasu - bo co to za Wielkanoc bez klasycznego żurku na świąteczne śniadanie? 😉



Zakwas na żurek - przepis

Do przygotowania zakwasu będą Ci potrzebne:

  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • pół litra przegotowanej i przestudzonej wody.

1. Na początek wyparz i dokładnie wysusz słoik, w którym przygotujesz zakwas.
2. Do suchego słoika wsyp mąkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
3. Zalej wszystko zimną wodą i wymieszaj.
4. Przykryj słoik gazą lub ręcznikiem papierowym (przymocuj np. gumką recepturką).
5. Zakwas trzymaj w temperaturze pokojowej przez ok. 5 dni codziennie mieszając drewnianą łyżką. Gdy poczujesz kwaśny zapach zakwas będzie gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger