Święta już w najbliższą sobotę, to już więc ostatnia chwila, by zacząć przygotowania do świąt.
Ja proponuję zacząć od przygotowania zakwasu - bo co to za Wielkanoc bez klasycznego żurku na świąteczne śniadanie? 😉
Zakwas na żurek - przepis
Do przygotowania zakwasu będą Ci potrzebne:
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- pół litra przegotowanej i przestudzonej wody.
1. Na początek wyparz i dokładnie wysusz słoik, w którym przygotujesz zakwas.
2. Do suchego słoika wsyp mąkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
3. Zalej wszystko zimną wodą i wymieszaj.
4. Przykryj słoik gazą lub ręcznikiem papierowym (przymocuj np. gumką recepturką).
5. Zakwas trzymaj w temperaturze pokojowej przez ok. 5 dni codziennie mieszając drewnianą łyżką. Gdy poczujesz kwaśny zapach zakwas będzie gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz