Jajka faszerowane znają wszyscy - w zależności od okazji, nastroju i zawartości lodówki możemy nafaszerować je niemal wszystkim.
Dzisiaj jednak podeszłam do tematu z nieco innej strony i zamiast faszerować białka jaj, nafaszerowałam skorupki farszem przygotowanym z jajek i białej kiełbasy. Typowo wielkanocne połączenie 😁
JAJKAmi faszerowane - przepis na 5 porcji
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- 5 jajek,
- 1 biała kiełbasa,
- mała cebula,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 2-3 łyżki tartej bułki,
- pół łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, po czym delikatnie przekrój na pół ostrym nożem (najlepiej z piłką). Łyżeczką wydrąż wnętrze skorupek.
2. Jajka drobno posiekaj.
3. Kiełbasę wyjmij z osłonki, rozdrobnij widelcem, dodaj do jajek, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a następnie wyrób ręką na jednolitą masę.
4. Farsz rozłóż do skorupek formując niewielką górkę.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wylej olej, rozsmaruj go pędzelkiem.
6. Na talerzyk wysyp tartą bułkę i obtocz w niej farsz.
7. Jajka ułóż skorupkami do dołu w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz