kwietnia 13, 2022

JAJKAmi faszerowane

Jajka faszerowane znają wszyscy - w zależności od okazji, nastroju i zawartości lodówki możemy nafaszerować je niemal wszystkim.

Dzisiaj jednak podeszłam do tematu z nieco innej strony i zamiast faszerować białka jaj, nafaszerowałam skorupki farszem przygotowanym z jajek i białej kiełbasy. Typowo wielkanocne połączenie 😁



JAJKAmi faszerowane - przepis na 5 porcji

Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • 1 biała kiełbasa,
  • mała cebula,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2-3 łyżki tartej bułki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, po czym delikatnie przekrój na pół ostrym nożem (najlepiej z piłką). Łyżeczką wydrąż wnętrze skorupek.
2. Jajka drobno posiekaj.
3. Kiełbasę wyjmij z osłonki, rozdrobnij widelcem, dodaj do jajek, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a następnie wyrób ręką na jednolitą masę.
4. Farsz rozłóż do skorupek formując niewielką górkę.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wylej olej, rozsmaruj go pędzelkiem.
6. Na talerzyk wysyp tartą bułkę i obtocz w niej farsz.
7. Jajka ułóż skorupkami do dołu w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger