Żurek to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem. To absolutna klasyka na świątecznych stołach w Polsce.
Podstawą dobrego żurku jest zakwas sporządzany z mąki i wody, który powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.
Choć u mnie w domu zazwyczaj żurek podawało się z jajkiem, tym razem będzie nieco mniej klasycznie, bo z gotowanym grochem.
Żurek z gotowanym grochem - przepis na 8 porcji
Do przygotowania żurku będą Ci potrzebne:
- ok. 500ml zakwasu żytniego,
- wędzona kość schabu,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 3 cebule,
- zielone liście pora,
- 30g suszonych grzybów,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżki majeranku,
- 200g łuskanego grochu,
- sól i pieprz do smaku,
- 8 jajek.
1. Grzyby opłucz i zalej wodą, najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin, po czym ugotuj je do miękkości.
2. W osobnym naczyniu ugotuj groch.
3. Do garnka włóż wędzoną kość, dodaj obrane marchewki, pietruszki, cebulę, zielone liście pora (możesz związać je nitką, żeby później łatwiej było je wyjąć), wszystko zalej 2 litrami wody, dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gotuj przez godzinę.
4. Pod koniec gotowania dodaj grzyby wraz z wywarem, który powstał podczas ich gotowania oraz zakwas i gotuj zupę jeszcze ok. 15 minut.
5. Wyjmij z garnka warzywa (możesz zrobić z nich np. sałatkę jarzynową) i kość.
6. Z kości obierz mięso i wrzuć je z powrotem do zupy, dodaj odcedzony groch, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, po czym gotuj jeszcze 10 minut.
7. Jajka ugotuj na twardo i dodaj je do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz