Przygotowanie sałatki z pieczonym kurczakiem nie jest szczególnie pracochłonne, wymaga jednak trochę czasu, aby mięso zdążyło się upiec i ostygnąć. Dlatego warto przygotować je już wcześniej - np. jeśli na obiad robicie coś w piekarniku możecie dorzuć też trochę kurczaka, którego wieczorem wykorzystacie do sałatki.
Taka sałatka jest też idealna do zagospodarowania tzw. resztek - jeśli na obiad upiekliście mięso z kurczaka i trochę go Wam zostało, sałatka to idealny sposób na jego wykorzystanie.
Sałatka z pieczonym kurczakiem - przepis
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 500g ćwiartek z kurczaka (2szt.)
- 150g czerwonej cebuli,
- 200g kiszonych ogórków,
- kilka papryczek faszerowanych fetą,
- 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego,
- łyżeczka octu winnego,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka musztardy,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
2. Po ostudzeniu podziel mięso widelcem na drobne kawałki.
3. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w plastry, czosnek posiekaj.
4. Do oleju dodaj ocet, musztardę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
5. Do miseczki przełóż mięso, ogórki i cebulę, polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
6. Na wierzchu ułóż papryczki z fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz