lipca 05, 2024

Zupa z końcówek szparagów

Sezon na szparagi już się skończył. Jest jednak pewien sposób, aby zachować ich smak na dłużej...

Przez cały sezon, gdy przygotowuję szparagi, nie wyrzucam odłamanych końcówek, tylko odkładam je do pojemnika i zamrażam. W smaku nie różnią się one od górnej części i możemy przygotować z nich pyszny szparagowy krem. Dzięki temu nic się w kuchni nie marnuje, nawet końcówki od szparagów 😉


Zupa z końcówek szparagów - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 400g końcówek szparagów,
  • 400g ziemniaków,
  • 100g cebuli,
  • 2 litry wody,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • szczypta płatków chili.

1. Cebulę posiekaj.
2. Końcówki szparagów i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj szparagi i ziemniaki, po czym zalej wszystko wodą.
4. Dopraw domową przyprawą do zup i tymiankiem.
5. Gotuj 20 minut, po czym zblenduj.
6. Przed podaniem posyp szczyptą płatków chili.

Aby całkiem pozbyć się łykowatych części łodyg możesz przetrzeć krem przez sito.
Zupę najlepiej podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger