kwietnia 06, 2020

Kopytka Shreka

Kopytka to danie, które zdecydowana większość dzieci uwielbia.
W przeciwieństwie do warzyw - szczególnie szpinaku.

Na szczęście kopytka są tym rodzajem dania, w którym bez problemu możemy przemycić w diecie dziecka troszkę dodatkowych warzyw, a maluch chętnie zje, bo będą wyglądały ciekawie 😃

Kopytka uwielbiają zresztą nie tylko dzieci, a także nie tylko najmłodsi stronią od warzyw, zawsze warto więc starać się dodawać jak najwięcej "zieleniny" do posiłków.
Dodawać możemy zresztą nie tylko szpinak, dzięki któremu kopytka nabiorą zielonego koloru, ale też np. buraków, dzięki czemu uzyskamy różowe zabarwienie (przepis na buraczane kopytka).
Mamy więc coś dla miłośników Shreka i dla miłośników Barbie 😄

Dodatkowym plusem kopytek jest to, że są proste do zrobienia, a ich przygotowanie może zająć naprawdę mało czasu, jeśli np. wykorzystamy ziemniaki, które zostały nam z wczorajszego obiadu 😉

Kopytka Shreka - przepis

Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować:
  • 400g ugotowanych ziemniaków,
  • 100g mąki,
  • 100g szpinaku baby,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól (opcjonalnie) i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie lub wykorzystaj te, które zostały Ci z wczorajszego obiadu.
3. Szpinak umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim czosnek oraz szpinak.
5. Czosnek i szpinak po przestudzeniu zblenduj.
6. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę, zblendowany szpinak, jajko i pieprz.
7. Wyrób ciasto, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku.

Pamiętaj, aby nie solić wody, w której gotujesz kopytka - ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to w zupełności wystarczy. 


2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger