Ze względu na obecnie panującą sytuację związaną z pandemią staram się jak najrzadziej wychodzić z domu - to samo dotyczy robienia zakupów. Zakupy robię raz w tygodniu lub rzadziej, staram się więc maksymalnie wykorzystywać zawartość swojej kuchni - nic nie może się zmarnować 😉
Przeszukując swoje zapasy znalazłam opakowanie tortilli pełnoziarnistej, postanowiłam więc przygotować je na kolację. A że w lodówce znalazłam też mozzarellę, której terminu ważności oszukać się niestety nie da, zaczęłam kombinować z tymi dwoma składnikami i tym, co jeszcze ciekawego w kuchni można znaleźć.
W taki oto sposób powstały zapiekane koperty z mozzarellą i pieczarkami na pyszną, gorącą kolację.
Jeśli nie masz w domu tortilli, nic straconego, możesz je w łatwy sposób przygotować w domu - tutaj znajdziesz przepis na domowe tortille.
Koperty z mozzarellą i pieczarkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowanie kopert będziesz potrzebować:
- 2 tortillę (ja wykorzystałam pełnoziarniste, ale jeśli masz pszenne, też będzie super),
- kulkę mozzarelli,
- cebulę,
- 5 pieczarek,
- 2 łyżeczki ketchupu,
- łyżeczkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku,
- kawałek papryki.
1. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę, dodaj pieczarki, sól, pieprz i jeszcze chwilę wszystko przesmaż.
3. Kulkę mozzarelli pokrój w plastry.
4. Tortillę posmaruj ketchupem, na środek wyłóż pieczarki z cebulą, na to plastry mozzarelli i złóż jak kopertę.
5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i podpiecz w nim złożoną tortillę przez kilka minut.
6. Podawaj z plasterkami papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz