Lato powoli zbliża się ku końcowi, temperatury nie dają jednak człowiekowi odpocząć. Dlatego w ramach walki z upałem na obiad przygotowałam chłodnik.
To prosta do przygotowania zupa, która świetnie sprawdza się w gorące dni. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, taką zupę przygotować możemy jednak także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców. Na blogu możecie już znaleźć przepisy na chłodnik na botwince z rzodkiewką, chłodnik z ogórków kiszonych, chłodnik ogórkowo-koperkowy czy chłodnik z melona i ogórka.
Dziś przygotowałam inną wersję chłodnika ze świeżych ogórków.
Chłodnik ze świeżych ogórków - przepis na 4 porcje
Do przygotowania chłodnika będą Ci potrzebne:
- 900g świeżych ogórków,
- 1 cebula,
- 600g jogurtu naturalnego,
- 400g kefiru,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka listków mięty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 100g koziego serka,
- 4 łyżeczki ziaren kukurydzy,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz