sierpnia 21, 2023

Chłodnik ze świeżych ogórków

Lato powoli zbliża się ku końcowi, temperatury nie dają jednak człowiekowi odpocząć. Dlatego w ramach walki z upałem na obiad przygotowałam chłodnik.

To prosta do przygotowania zupa, która świetnie sprawdza się w gorące dni. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, taką zupę przygotować możemy jednak także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców. Na blogu możecie już znaleźć przepisy na chłodnik na botwince z rzodkiewką, chłodnik z ogórków kiszonych, chłodnik ogórkowo-koperkowy czy chłodnik z melona i ogórka.

Dziś przygotowałam inną wersję chłodnika ze świeżych ogórków.



Chłodnik ze świeżych ogórków - przepis na 4 porcje

Do przygotowania chłodnika będą Ci potrzebne:

  • 900g świeżych ogórków,
  • 1 cebula,
  • 600g jogurtu naturalnego,
  • 400g kefiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka listków mięty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 100g koziego serka,
  • 4 łyżeczki ziaren kukurydzy,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
2. Ogórki obierz. Pół ogórka pokrój w plasterki, z reszty wykrój gniazda nasienne, pokrój na kawałki i włóż do blendera.
3. Dodaj do blendera cebulę, czosnek, listki mięty, wlej jogurt i kefir oraz oliwę i ocet jabłkowy, po czym wszystko zblenduj.
4. Dopraw chłodnik solą i pieprzem.
5. Wstaw do lodówki.
6. Przed podaniem do każdej porcji dodaj kawałki koziego serka, plasterki ogórka i ziarna kukurydzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger