Temperatury rosną, czuć już zbliżające się lato. Co prawda nie są to jeszcze trzydziestostopniowe upały, ale w sumie aż tak wiele nie brakuje...
Długi weekend ma to do siebie, że trochę rozleniwia. A wysokie temperatury za oknem dodatkowo zniechęcają mnie do siedzenia w kuchni i pichcenia.
Dziś więc postawiłam na coś szybkiego do przygotowania, co na dodatek nie wymaga gotowania - chłodnik idealny na upały. Co powiecie na chłodnik z kiszonych ogórków?
Chłodnik z kiszonych ogórków - przepis na 4 porcje
Do przygotowania chłodnika będą Ci potrzebne:
- 400g ogórków kiszonych + 2 dodatkowe ogórki,
- 500ml kefiru,
- 400g jogurtu naturalnego,
- 100ml wody z kiszenia ogórków,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek i koperek posiekaj.
2. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce.
3. Wymieszaj kefir, jogurt i wodę z kiszenia, dodaj starte ogórki, czosnek, dopraw solą i pieprzem.
4. Całość schłodź w lodówce.
5. Przed podaniem posyp natką pietruszki i szczypiorkiem oraz dodaj pokrojone w kostkę dodatkowe ogórki kiszone, doda to fajnej tekstury do zupy. Chłodnik możesz też podawać z jajkiem na twardo.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam