czerwca 12, 2023

Zapiekanka z czerstwego chleba

Długi weekend za nami - niestety wszystko co dobre, szybko się kończy...

Dłuższe wolne ma to do siebie, że często robimy zakupy na zapas, zwłaszcza jeśli gdzieś wyjeżdżamy. A ponieważ nie zawsze udaje się idealnie obliczyć, ile będziemy potrzebowali pieczywa, często bywa tak, że zostaje nam kilkudniowe pieczywo.

Co więc począć z takim nie pierwszej świeżości pieczywem, aby go nie wyrzucić? Najprostszym rozwiązaniem są grzanki - podpieczony chlebek, nawet kilkudniowy będzie pyszny i chrupiący.

Można też jednak troszkę bardziej zaszaleć i przygotować np. pyszną zapiekankę.


Zapiekanka z czerstwego chleba - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne:

  • ok. 1/2 bochenka czerstwego chleba,
  • 3 jajka,
  • 150g żółtego sera,
  • 200g śmietany 18%,
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku,
  • olej do posmarowania formy.

1. Chleb pokrój w kostkę.
2. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Jajka, śmietanę i starty ser wymieszaj z przyprawami.
4. Połową masy serowej zalej chleb i odstaw na kilka minut.
5. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż do niego nasączony chleb i na wierzch wylej resztę masy serowej.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni C przed ok. 25 minut.

Powyższy przepis to tzw. "wersja bazowa" - możecie ją wzbogacać dodając w zasadzie dowolne ulubione dodatki, np. przesmażoną cebulkę, pieczarki, czosnek czy cokolwiek akurat macie w lodówce.
Uważajcie jednak - danie jest wysokokaloryczne. Jednak raz na jakiś czas możemy zaszaleć i pozwolić sobie na takie czyszczenie lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger