Długi weekend za nami - niestety wszystko co dobre, szybko się kończy...
Dłuższe wolne ma to do siebie, że często robimy zakupy na zapas, zwłaszcza jeśli gdzieś wyjeżdżamy. A ponieważ nie zawsze udaje się idealnie obliczyć, ile będziemy potrzebowali pieczywa, często bywa tak, że zostaje nam kilkudniowe pieczywo.
Co więc począć z takim nie pierwszej świeżości pieczywem, aby go nie wyrzucić? Najprostszym rozwiązaniem są grzanki - podpieczony chlebek, nawet kilkudniowy będzie pyszny i chrupiący.
Można też jednak troszkę bardziej zaszaleć i przygotować np. pyszną zapiekankę.
Zapiekanka z czerstwego chleba - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne:
- ok. 1/2 bochenka czerstwego chleba,
- 3 jajka,
- 150g żółtego sera,
- 200g śmietany 18%,
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku,
- olej do posmarowania formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz