sierpnia 11, 2022

Chłodnik ogórkowo-koperkowy

Chłodnik, jak nazwa wskazuje, jest podawany na zimno.

To prosta do wykonania orzeźwiająca zupa, która sprawdza się znakomicie w upalne dni. Nie tylko doskonale smakuje, ale jest też lekkostrawna, zaleca się ją więc osobom będącym na diecie redukcyjnej.

Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, tymczasem można tę zupę zrobić także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców.

Na blogu znajdziecie już przepis na chłodnik na botwince z rzodkiewką, a dziś pokażę Wam przepis na chłodnik ogórkowo-koperkowy.



Chłodnik ogórkowo-koperkowy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania chłodnika będą Ci potrzebne:

  • 400g jogurtu naturalnego,
  • 700g kefiru,
  • 2 długie ogórki,
  • pęczek koperku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta mielonego anyżu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. W misce wymieszaj jogurt i kefir.
2. Posiekaj czosnek.
3. Umyte ogórki przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń pestki i zetrzyj na tarce nie obierając ze skórki.
4. Posiekaj koperek i natkę.
5. Dodaj zielone składniki do nabiału, dopraw anyżem, papryką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
6. Zupę schowaj do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
7. Przed podaniem polej oliwą z oliwek.

1 komentarz:

  1. Obok botwinki to zdecydowanie najlepszy chłodnik jaki jadłam;) Bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger