Chłodnik, jak nazwa wskazuje, jest podawany na zimno.
To prosta do wykonania orzeźwiająca zupa, która sprawdza się znakomicie w upalne dni. Nie tylko doskonale smakuje, ale jest też lekkostrawna, zaleca się ją więc osobom będącym na diecie redukcyjnej.
Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, tymczasem można tę zupę zrobić także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców.
Na blogu znajdziecie już przepis na chłodnik na botwince z rzodkiewką, a dziś pokażę Wam przepis na chłodnik ogórkowo-koperkowy.
Chłodnik ogórkowo-koperkowy - przepis na 4 porcje
Do przygotowania chłodnika będą Ci potrzebne:
- 400g jogurtu naturalnego,
- 700g kefiru,
- 2 długie ogórki,
- pęczek koperku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypta mielonego anyżu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Obok botwinki to zdecydowanie najlepszy chłodnik jaki jadłam;) Bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuń