W ostatnich czasach wiele osób sięga po tzw. "superfoods", czyli żywność bogatą w składniki odżywcze, które uważane są za szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Do tej grupy żywności zaliczana jest także spirulina.
Czym jest spirulina?
Spirulina to handlowa nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg. Mają kształt spirali i mierzą niespełna 500 μm. Ich naturalnym środowiskiem są ciepłe jeziora Afryki oraz Meksyku – już wieki temu były one pokarmem niektórych plemion afrykańskich oraz Azteków. Obecnie, od lat 70. XX w., hodowane są na masową skalę przede wszystkim w Azji.
Właściwości odżywcze
O niezwykłej popularności
spiruliny w dużej mierze zadecydowały jej wartości odżywcze.
Najważniejszą z nich jest wysoka
zawartość białka, wahająca się w granicach 55-75%. Co ważne, białko spiruliny
zawiera 12 aminokwasów endogennych (które syntetyzujemy w organizmie) oraz 8
egzogennych (których zsyntetyzować nie jesteśmy w stanie i musimy dostarczyć z
pokarmem), dzięki czemu stanowi ona doskonałe źródło białka dla osób
ograniczających ilość mięsa w diecie.
Drugim ważnym składnikiem są wielonienasycone kwasy tłuszczowe – istotna jest tutaj obecność kwasu GLA, czyli γ-linolenowego. Niedobór tego kwasu powoduje, że skóra staje się sucha i traci elastyczność, co przyspieszania tworzenie się zmarszczek, zanika jej naturalna odporność na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych i trudniej goją się ranki.
W spirulinie znajdziemy także kwasy omega-3.
Ponadto jest ona bogatym źródłem witamin tj.: C, E, K czy z grupy B oraz minerałów: cynku, magnezu, potasu, selenu, wapnia czy żelaza. Znajdziemy tu także β-karoten, czyli prowitaminę A. Co ważne, wszystkie te składniki cechują dobrą przyswajalnością – na szczególną uwagę zasługuje żelazo, które może być przyswajane nawet 2-krotnie lepiej niż z produktów zwierzęcych.
Wpływ na zdrowie
Istnieje wiele badań
potwierdzających pozytywny wpływ spiruliny na zdrowie.
Dzięki zawartości dobrze
przyswajalnego żelaza może być wykorzystywana przy anemii.
Przeciwutleniacze znajdujące się
w spirulinie (przede wszystkim wit. C i E oraz β-karoten, ale także barwniki
chlorofil i fikocyjanina) neutralizują wolne rodniki, będące jednym z czynników
wpływających na rozwój chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.
Spirulina wspomaga kontrolę
poziomu triglicerydów i cholesterolu – obniża poziom cholesterolu LDL, a
zwiększa HDL. Ułatwia także utrzymanie prawidłowych wartości ciśnienia krwi.
Trzeba jednak pamiętać, że o ile doskonale sprawdzi się w profilaktyce, to w
przypadku wystąpienia hipercholesterolemii lub nadciśnienia tętniczego nie
zastąpi ona leków.
Dodatkowym atutem spiruliny jest jej wpływ na zwiększanie produkcji limfocytów, dzięki czemu pobudza nasz układ immunologiczny – zwiększa naszą odporność na infekcje.
Bezpieczeństwo stosowania
Przed rozpoczęciem stosowania
jakichkolwiek suplementów trzeba wziąć pod uwagę występujące choroby oraz
przyjmowane leki – nie inaczej jest w przypadku spiruliny. Ze względu na jej
zdolności do pobudzania układu odpornościowego nie jest wskazana dla osób ze
schorzeniami autoimmunologicznymi, ponieważ może zaostrzać ich przebieg. Może
także osłabiać działanie leków immunosupresyjnych.
Z preparatów spiruliny zrezygnować
powinny osoby cierpiące na fenyloketonurię, ponieważ zawierają one
fenyloalaninę.
Spiruliny nie zaleca się także dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.
Uwaga na jakość!
O ile forma przyjmowania
spiruliny (świeże algi, tabletki, proszek) nie ma większego znaczenia, o tyle bardzo
ważna jest jakość wykorzystanych alg. Warto zadbać o to, by pochodziły one ze
sprawdzonej hodowli, aby mieć pewność, że nie są zanieczyszczone metalami
ciężkimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz