sierpnia 15, 2022

Spirulina - czyli dlaczego warto jeść algi

W ostatnich czasach wiele osób sięga po tzw. "superfoods", czyli żywność bogatą w składniki odżywcze, które uważane są za szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Do tej grupy żywności zaliczana jest także spirulina.

Czym jest spirulina?

Spirulina to handlowa nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg. Mają kształt spirali i mierzą niespełna 500 μm. Ich naturalnym środowiskiem są ciepłe jeziora Afryki oraz Meksyku – już wieki temu były one pokarmem niektórych plemion afrykańskich oraz Azteków. Obecnie, od lat 70. XX w., hodowane są na masową skalę przede wszystkim w Azji.



Właściwości odżywcze

O niezwykłej popularności spiruliny w dużej mierze zadecydowały jej wartości odżywcze.

Najważniejszą z nich jest wysoka zawartość białka, wahająca się w granicach 55-75%. Co ważne, białko spiruliny zawiera 12 aminokwasów endogennych (które syntetyzujemy w organizmie) oraz 8 egzogennych (których zsyntetyzować nie jesteśmy w stanie i musimy dostarczyć z pokarmem), dzięki czemu stanowi ona doskonałe źródło białka dla osób ograniczających ilość mięsa w diecie.

Drugim ważnym składnikiem są wielonienasycone kwasy tłuszczowe – istotna jest tutaj obecność kwasu GLA, czyli γ-linolenowego. Niedobór tego kwasu powoduje, że skóra staje się sucha i traci elastyczność, co przyspieszania tworzenie się zmarszczek, zanika jej naturalna odporność na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych i trudniej goją się ranki. 

W spirulinie znajdziemy także kwasy omega-3.

Ponadto jest ona bogatym źródłem witamin tj.: C, E, K czy z grupy B oraz minerałów: cynku, magnezu, potasu, selenu, wapnia czy żelaza. Znajdziemy tu także β-karoten, czyli prowitaminę A. Co ważne, wszystkie te składniki cechują dobrą przyswajalnością – na szczególną uwagę zasługuje żelazo, które może być przyswajane nawet 2-krotnie lepiej niż z produktów zwierzęcych.

Wpływ na zdrowie

Istnieje wiele badań potwierdzających pozytywny wpływ spiruliny na zdrowie.

Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego żelaza może być wykorzystywana przy anemii.

Przeciwutleniacze znajdujące się w spirulinie (przede wszystkim wit. C i E oraz β-karoten, ale także barwniki chlorofil i fikocyjanina) neutralizują wolne rodniki, będące jednym z czynników wpływających na rozwój chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.

Spirulina wspomaga kontrolę poziomu triglicerydów i cholesterolu – obniża poziom cholesterolu LDL, a zwiększa HDL. Ułatwia także utrzymanie prawidłowych wartości ciśnienia krwi. Trzeba jednak pamiętać, że o ile doskonale sprawdzi się w profilaktyce, to w przypadku wystąpienia hipercholesterolemii lub nadciśnienia tętniczego nie zastąpi ona leków.

Dodatkowym atutem spiruliny jest jej wpływ na zwiększanie produkcji limfocytów, dzięki czemu pobudza nasz układ immunologiczny – zwiększa naszą odporność na infekcje.

Bezpieczeństwo stosowania

Przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek suplementów trzeba wziąć pod uwagę występujące choroby oraz przyjmowane leki – nie inaczej jest w przypadku spiruliny. Ze względu na jej zdolności do pobudzania układu odpornościowego nie jest wskazana dla osób ze schorzeniami autoimmunologicznymi, ponieważ może zaostrzać ich przebieg. Może także osłabiać działanie leków immunosupresyjnych.

Z preparatów spiruliny zrezygnować powinny osoby cierpiące na fenyloketonurię, ponieważ zawierają one fenyloalaninę.

Spiruliny nie zaleca się także dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.

Uwaga na jakość!

O ile forma przyjmowania spiruliny (świeże algi, tabletki, proszek) nie ma większego znaczenia, o tyle bardzo ważna jest jakość wykorzystanych alg. Warto zadbać o to, by pochodziły one ze sprawdzonej hodowli, aby mieć pewność, że nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger