Grillowanie to dla Polaków niemal sport narodowy, w pełni więc korzystamy z sezonu u przygotowujemy smaczne potrawy na grillu.
Najczęściej są to różne rodzaje mięs - karkówka, kiełbasa, skrzydełka z kurczaka... Warto jednak pokusić się także o przygotowanie pysznych warzyw z grilla - małą ściągę jak grillować warzywa znajdziecie tutaj.
Nie zapominajmy też o dodatku świeżych warzyw. Ja do potraw z grilla polecam pyszną orzeźwiającą sałatkę z melona i ogórka.
Sałatka z melona i ogórka - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- melon,
- 2 długie ogórki,
- cytryna,
- 250ml jogurtu naturalnego,
- kilka gałązek mięty,
- kilka gałązek kolendry,
- sól i pieprz do smaku.
1. Melona przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki, po czym pokrój w kostkę.
2. Ogórki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń pestki, po czym pokrój w taką samą kostkę jak melona.
3. Z wyszorowanej i sparzonej cytryny zetrzyj skórkę (ok. 1/2 łyżeczki) i wyciśnij sok.
4. W misce wymieszaj kawałki melona i ogórka, skrop sokiem z cytryny.
5. Posiekaj listki mięty.
6. Jogurt wymieszaj z miętą i skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
7. Melona z ogórkiem zalej sosem jogurtowym i posyp kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz