Kasza gryczana to jedna z moich ulubionych kasz. Ma wiele zalet - jest źródłem ważnych witamin, składników mineralnych i cennych aminokwasów oraz ma niski indeks glikemiczny. Kasza jest także niskokaloryczna i nie zawiera glutenu, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na celiakię.
Gryce przypisuje się działanie profilaktyczne na wielu płaszczyznach, m.in. wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu we krwi, poprawę kondycję układu nerwowego czy uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Choć kaszę gryczaną najczęściej podaje się jako zmiennik ziemniaków na obiad możemy przygotować z niej wiele różnych potraw. Ja dziś zdecydowałam się na kotleciki z dodatkiem mięsa z indyka i suszonych grzybów. Takie kotleciki świetnie sprawdzą się też dla osób, które niekoniecznie przepadają za charakterystycznym smakiem kaszy gryczanej - w tym przypadku jej smak jest łagodniejszy, a jednocześnie zachowane są jej walory zdrowotne.
Kotleciki gryczanki - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne:
- 200g kaszy gryczanej,
- 50g masła,
- ok. 50g mąki gryczanej,
- 2 jajka,
- opakowanie suszonych grzybów,
- 200g piersi z indyka,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz