sierpnia 23, 2022

Kotleciki gryczanki

Kasza gryczana to jedna z moich ulubionych kasz. Ma wiele zalet - jest źródłem ważnych witamin, składników mineralnych i cennych aminokwasów oraz ma niski indeks glikemiczny. Kasza jest także niskokaloryczna i nie zawiera glutenu, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na celiakię.

Gryce przypisuje się działanie profilaktyczne na wielu płaszczyznach, m.in. wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu we krwi, poprawę kondycję układu nerwowego czy uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Choć kaszę gryczaną najczęściej podaje się jako zmiennik ziemniaków na obiad możemy przygotować z niej wiele różnych potraw. Ja dziś zdecydowałam się na kotleciki z dodatkiem mięsa z indyka i suszonych grzybów. Takie kotleciki świetnie sprawdzą się też dla osób, które niekoniecznie przepadają za charakterystycznym smakiem kaszy gryczanej - w tym przypadku jej smak jest łagodniejszy, a jednocześnie zachowane są jej walory zdrowotne.



Kotleciki gryczanki - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne:

  • 200g kaszy gryczanej,
  • 50g masła,
  • ok. 50g mąki gryczanej,
  • 2 jajka,
  • opakowanie suszonych grzybów,
  • 200g piersi z indyka,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin.
2. Po tym czasie ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły, odsącz na sicie, ale nie wylewaj wody z gotowania.
3. Wystudzone grzyby posiekaj.
4. Kaszę zalej w garnku wodą, w której gotowały się grzyby (jeśli będzie jej za mało dolej jeszcze trochę wody), ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź.
5. Kaszę i mięso z indyka przepuść przez maszynkę do mielenia, po czym dodaj roztopione masło, żółtka i mąkę, dopraw solą, pieprzem i wyrób na jednolitą masę.
6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
7. Pianę dodawaj partiami do masy gryczano-mięsnej, mieszając delikatnie łyżką.
8. Z tak przygotowanej masy uformuj płaskie kotleciki.
9. Kotleciki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.

Takie kotleciki wystarczy podać z ulubioną surówką i obiad gotowy.
Choć ja polecam jeszcze przygotować trochę sosu czosnkowego 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger