Alergie pokarmowe w ostatnich latach stają się coraz bardziej rozpowszechnionym problemem zdrowotnym w państwach wysokorozwiniętych – szacuje się, że na świecie cierpi na nią ok. 3% osób dorosłych i 2-krotnie więcej dzieci. Przyczyny wzrostu osób chorujących na alergie nie są dokładnie poznane.
Czym jest alergia?
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego. Pojawia się ona w krótkim czasie po zjedzeniu konkretnego pokarmu zawierającego alergen wywołujący odpowiedź immunologiczną. Już niewielka ilość danego pokarmu może doprowadzić do pojawienia się takich objawów jak: kaszel, nudności, obrzęk twarzy, pokrzywka, trudności w oddychaniu, wymioty, a nawet groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny.
Czynniki ryzyka
Do czynników ryzyka wystąpienia alergii możemy zaliczyć:
- występowanie chorób alergicznych wśród najbliższej rodziny,
- ciężkie atopowe zapalenie skóry w pierwszych trzech miesiącach życia,
- wiek – alergie pokarmowe znacznie częściej występują u najmłodszych dzieci, ryzyko wystąpienia alergii spada wraz z wiekiem,
- wystąpienie alergii w przeszłości,
- uczulenie na inne alergeny, np. pyłki roślin (alergie krzyżowe),
Istnieją także czynniki mogące mieć wpływ na nasilenie objawów alergii:
- występowanie innych chorób alergicznych, takich jak astma,
- wysiłek fizyczny,
- infekcje,
- zaburzenia mikroflory jelitowej.
Co może wywołać alergię?
Alergię może wywołać w zasadzie każdy pokarm, jednak z niemal 90% reakcji alergicznych odpowiada przynajmniej jeden z poniższych pokarmów:
- gluten,
- jajko,
- mleko krowie,
- orzechy i orzeszki ziemne,
- ryby i owoce morza,
- soja.
Objawy alergii mogą być bardzo zróżnicowane. U jednej osoby będzie to tylko niegroźny ból brzucha lub swędząca wysypka, u innej przewlekła biegunka, a u nielicznych może dojść do wstrząsu anafilaktycznego zagrażającego życiu.
Klika minut do 2 godzin po spożyciu pokarmu zawierającego alergen może pojawić się:
- uczucie pieczenia, mrowienia i swędzenia w ustach,
- swędząca wysypka skórna,
- obrzęk powiek, warg, języka lub krtani,
- trudność w przełykaniu,
- duszność,
- nadmiar wydzieliny nosowej,
- ból brzucha,
- nudności lub wymioty,
- biegunka.
Jak leczyć alergię?
Podstawą leczenia alergii pokarmowej jest eliminacja z diety produktu uczulającego. Trzeba pamiętać, że eliminując konkretną żywność z naszego jadłospisu musimy włączyć do niego produkty o takich samych lub bardzo zbliżonych wartościach odżywczych, aby nie dopuścić do wystąpienia niedoborów.
Dodatkowo lekarz może ewentualnie zalecić leki przeciwhistaminowe lub, rzadziej, glikokortykosteroidy.
W przypadku ciężkich alergii (np. na orzechy) niezbędne jest podanie domięśniowo adrenaliny.
Co robić, gdy pojawią się objawy alergii?
Jeśli objawy pojawią się nagle w postaci swędzącej wysypki lub obrzęku możemy zażyć lek antyhistaminowy. W przypadku ciężkich objawów, np. silnego obrzęku dróg oddechowych lub wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego należy natychmiast wezwać pogotowie.
Czy alergię można wyleczyć?
U niektórych dzieci alergia może minąć, u innych nie. W wieku dorosłym raczej nie jest to spotykane.
U większości dzieci cierpiących na alergię na białko jaja kurzego czy mleko krowie objawy alergii ustępują zazwyczaj przed 5. rokiem życia. Jednak alergia na orzechy oraz ryby i owoce morza pozostaje zazwyczaj na całe życie.
Im później wystąpiły pierwsze objawy alergii, tym mniejsze są szanse na jej całkowite ustąpienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz