Połączenie pieczonego indyka z wiśniami to pyszna propozycja na rodzinny obiad.
To także świetna opcja dla osób, które podobnie jak ja do połączenia mięsa i owoców dopiero się przekonują.
Dobra marynata sprawia, że indyk zyskuje na wyrazistości, a dodatek wiśni nadaje całości wrażenie orzeźwienia.
Filet z indyka z wiśniami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania indyka będą Ci potrzebne:
- 800g fileta z piersi indyka,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki chili,
- łyżeczka tymianku,
- 300g wiśni,
- 100ml wody,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Syrop klonowy wymieszaj z tymiankiem, obiema paprykami, solą, pieprzem i olejem.
2. Przygotowaną marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Schłodzonego indyka przełóż do formy żaroodpornej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
4. Wiśnie wydryluj, wrzuć do rondelka, zalej wodą i podgotuj przez ok. 5-10 minut, aż puszczą sok.
5. Przygotowanym syropem z owocami zalej mięso i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz