sierpnia 09, 2022

Filet z indyka z wiśniami

Połączenie pieczonego indyka z wiśniami to pyszna propozycja na rodzinny obiad.

To także świetna opcja dla osób, które podobnie jak ja do połączenia mięsa i owoców dopiero się przekonują.

Dobra marynata sprawia, że indyk zyskuje na wyrazistości, a dodatek wiśni nadaje całości wrażenie orzeźwienia.



Filet z indyka z wiśniami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania indyka będą Ci potrzebne:

  • 800g fileta z piersi indyka,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • łyżeczka tymianku,
  • 300g wiśni,
  • 100ml wody,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Syrop klonowy wymieszaj z tymiankiem, obiema paprykami, solą, pieprzem i olejem.
2. Przygotowaną marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Schłodzonego indyka przełóż do formy żaroodpornej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
4. Wiśnie wydryluj, wrzuć do rondelka, zalej wodą i podgotuj przez ok. 5-10 minut, aż puszczą sok.
5. Przygotowanym syropem z owocami zalej mięso i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger