Sezon na moją ukochaną dynię trwa, więc korzystam!
Dziś na tapecie zupa dyniowa. W zeszłym roku pokazałam Wam przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym w wersji na ostro z chili.
Dziś też będzie połączenie dyni i masła orzechowego, ale tym razem w łagodniejszej wersji.
Zupa dyniowa z masłem orzechowym i migdałami - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 2 cebule,
- 1kg dyni,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 litra wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- łyżeczka kurkumy,
- 2-3 łyżki masła orzechowego,
- 400ml mleczka kokosowego,
- garść pestek dyni,
- garść płatków migdałowych,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek i cebulę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Dynię pokrój w kostkę i usuń pestki.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj dynię i smaż jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.
4. Wciąż mieszając zalej warzywa wodą.
5. Dopraw kurkumą i domową przyprawą do zup.
6. Gotuj 30 minut, na koniec dodaj masło orzechowe i mleczko kokosowe, po czym gotuj jeszcze 5 minut.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Przed podaniem dodaj pestki dyni, płatki migdałowe i natkę pietruszki.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz