Halloween obchodzimy zawsze wieczorem. Nieważne, czy idziemy z dziećmi zbierać słodycze, organizujemy domówkę czy idziemy na imprezę, zawsze zaczynamy, gdy jest już ciemno. Nic w tym dziwnego, w końcu Halloween to noc duchów i potworów!
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w nastrój wprawiać się już od rana, choćby przez przygotowanie tematycznego śniadania. Co powiecie na chrupiącą bruschettę z duszkiem?
Burschetta z duszkiem - przepis na 2 porcje
Do przygotowania bruschetty będą Ci potrzebne:
- 4 kromki razowego chleba,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 pomidory,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 4 plasterki koziego sera,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek posiekaj i wymieszaj z połową oliwy.
2. Posmaruj kromki z obu stron.
3. Ułóż chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż się zrumienią.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
5. Plasterki koziego sera wytnij w kształt duszka (możesz to łatwo zrobić za pomocą foremki do ciastek o takim kształcie), a oczka wytnij za pomocą słomki do napojów.
6. Pomidory ułóż na grzance, skrop resztą oliwy, oprósz solą i pieprzem, dodaj listki bazylii i na wierzchu połóż duszka z sera.

 
 
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz