listopada 05, 2025

Polędwiczka z warzywami

Polędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego szeroko wykorzystywany w kuchni. 

Ma wiele zalet, m.in. charakteryzuje się niewielką ilością kalorii oraz tłuszczów i cholesterolu, za to dużą zawartością pełnowartościowego białka.

Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzą się nie tylko w dietach redukcyjnych (w 100g znajdziemy niecałe 150kcal), ale też dla sportowców (w 100g jest aż 26g białka i tylko 3,5g tłuszczu). Łatwo możemy przystosować je do swojego gustu, ponieważ są łatwe w przyrządzeniu i dobrze komponują się z różnymi dodatkami, od słodkich (np. ananas) do ostrych (np. musztarda).


Polędwiczka z warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania polędwiczki będą Ci potrzebne:

  • 500g polędwicy wieprzowej,
  • 200g marchewki,
  • 100g cebuli,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • brokuł,
  • 120ml domowego bulionu warzywnego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta kminku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Mięso oczyść z włókien, natrzyj tymiankiem i kminkiem, dopraw solą i pieprzem.
2. Cebulę pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim mięso ze wszystkich stron.
4. Przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego. 
5. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej domowy bulion warzywny, wymieszaj dokładnie z zawartością patelni, dodaj liście laurowe i cebulę.
6. Mięso zalej bulionem z patelni, dodaj liście laurowe i cebulę. 
7. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25-30 minut.
8. Brokuł umyj, podziel go na różyczki.
9. Marchew i selera naciowego pokrój na nieduże kawałki.
10. Ugotuj warzywa na parze.
11. Polędwiczkę pokrój w plastry.
12. Sos przecedź i polej nim mięso.
11. Polędwiczki podawaj z warzywami i dodatkiem skrobiowym (np. ziemniakami, kaszą lub ryżem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger