Polędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego szeroko wykorzystywany w kuchni.
Ma wiele zalet, m.in. charakteryzuje się niewielką ilością kalorii oraz tłuszczów i cholesterolu, za to dużą zawartością pełnowartościowego białka.
Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzą się nie tylko w dietach redukcyjnych (w 100g znajdziemy niecałe 150kcal), ale też dla sportowców (w 100g jest aż 26g białka i tylko 3,5g tłuszczu). Łatwo możemy przystosować je do swojego gustu, ponieważ są łatwe w przyrządzeniu i dobrze komponują się z różnymi dodatkami, od słodkich (np. ananas) do ostrych (np. musztarda).
Polędwiczka z warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania polędwiczki będą Ci potrzebne:
- 500g polędwicy wieprzowej,
- 200g marchewki,
- 100g cebuli,
- 2 łodygi selera naciowego,
- brokuł,
- 120ml domowego bulionu warzywnego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- szczypta kminku,
- sól i pieprz do smaku.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz