listopada 07, 2025

Tarta razowa z kremem dyniowym, czekoladą i orzechami

Sezon na dynię wciąż trwa, korzystam więc póki mogę 😁

Pomysłów na słodkości z wykorzystaniem dyni jest bez liku, dzisiaj jednak coś w miarę prostego - tarta z mąki graham z kremem z dyni hokkaido.


Tarta razowa z kremem dyniowym, czekoladą i orzechami - przepis na 6 porcji

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 250g mąki graham,
  • 120g masła,
  • jajko,
  • 25g ksylitolu,
  • 50g jogurtu greckiego.
Do przygotowania kremu dyniowego będą Ci potrzebne:
  • 500g dyni hokkaido,
  • 2 jajka,
  • 100g ksylitolu,
  • 200g serka śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki imbiru.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • 90g gorzkiej czekolady,
  • 50g masła,
  • garść orzechów włoskich.

1. Do misy malaksera wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, jogurt i ksylitol, miksuj do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać.
2. Wyłóż ciasto na blat, szybko wyrób, aż składniki się dobrze połączą.
3. Wylep nim posmarowaną masłem formę i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Dynię przekrój na pół, usuń z niej nasiona oraz włókna za pomocą dużej łyżki, po czym pokrój ją w plastry, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.
5. Upieczoną dynię ostudź i zblenduj na puree.
6. Do dyniowego puree dodaj serek, ksylitol i przyprawy, wbij jajka i zmiksuj.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, wstaw foremkę z ciastem i piecz 15-20 minut.
8. Po tym czasie wylej na ciasto masę dyniową, obniż temperaturę do 160 stopni C i piecz 30-40 minut, po czym odstaw do ostudzenia.
9. W rondelku rozpuść gorzką czekoladą z masłem i tak przygotowaną polewą polej tartę, a następnie posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger