Sezon na dynię wciąż trwa, korzystam więc póki mogę 😁
Pomysłów na słodkości z wykorzystaniem dyni jest bez liku, dzisiaj jednak coś w miarę prostego - tarta z mąki graham z kremem z dyni hokkaido.
Tarta razowa z kremem dyniowym, czekoladą i orzechami - przepis na 6 porcji
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 250g mąki graham,
- 120g masła,
- jajko,
- 25g ksylitolu,
- 50g jogurtu greckiego.
Do przygotowania kremu dyniowego będą Ci potrzebne:
- 500g dyni hokkaido,
- 2 jajka,
- 100g ksylitolu,
- 200g serka śmietankowego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki imbiru.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
- 90g gorzkiej czekolady,
- 50g masła,
- garść orzechów włoskich.
1. Do misy malaksera wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, jogurt i ksylitol, miksuj do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać.
2. Wyłóż ciasto na blat, szybko wyrób, aż składniki się dobrze połączą.
3. Wylep nim posmarowaną masłem formę i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Dynię przekrój na pół, usuń z niej nasiona oraz włókna za pomocą dużej łyżki, po czym pokrój ją w plastry, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.
5. Upieczoną dynię ostudź i zblenduj na puree.
6. Do dyniowego puree dodaj serek, ksylitol i przyprawy, wbij jajka i zmiksuj.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, wstaw foremkę z ciastem i piecz 15-20 minut.
8. Po tym czasie wylej na ciasto masę dyniową, obniż temperaturę do 160 stopni C i piecz 30-40 minut, po czym odstaw do ostudzenia.
9. W rondelku rozpuść gorzką czekoladą z masłem i tak przygotowaną polewą polej tartę, a następnie posyp posiekanymi orzechami włoskimi.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz