Choć powszechnie mówi się, że grzyby nie posiadają wartości odżywczych, to już od dość dawna badania naukowe wskazują coś dokładnie odwrotnego. Są choćby źródłem potasu czy witamin z grupy B.
Jednym z najbardziej znanych i rozpowszechnionych grzybów w kuchni europejskiej jest pieczarka. Możemy ją kupić przez okrągły rok dzięki silnie rozwiniętej hodowli tych grzybów.
Pieczarka jest niskokaloryczna i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Znajdziemy w niej dość dużo potasu i witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i ryboflawiny. Jako jeden z niewielu produktów dostarcza też witaminę D, choć w niewielkich ilościach.
Ponadto pieczarki wykazują także działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Warto więc wykorzystywać je w kuchni. Możemy dodać je do zupy, sosu, gulaszu czy np. przygotować z nich pastę na kanapki.
Pasta z pieczarek i jajek - przepis
Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:
- 300g pieczarek,
- 3 jajka,
- 100g cebuli,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz