listopada 10, 2025

Pasta z pieczarek i jajek

Choć powszechnie mówi się, że grzyby nie posiadają wartości odżywczych, to już od dość dawna badania naukowe wskazują coś dokładnie odwrotnego. Są choćby źródłem potasu czy witamin z grupy B.

Jednym z najbardziej znanych i rozpowszechnionych grzybów w kuchni europejskiej jest pieczarka. Możemy ją kupić przez okrągły rok dzięki silnie rozwiniętej hodowli tych grzybów.

Pieczarka jest niskokaloryczna i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Znajdziemy w niej dość dużo potasu i witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i ryboflawiny. Jako jeden z niewielu produktów dostarcza też witaminę D, choć w niewielkich ilościach.

Ponadto pieczarki wykazują także działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Warto więc wykorzystywać je w kuchni. Możemy dodać je do zupy, sosu, gulaszu czy np. przygotować z nich pastę na kanapki.


Pasta z pieczarek i jajek - przepis

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 300g pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 100g cebuli,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, usmaż i dopraw solą.
3. Jajka ugotuj na twardo.
4. Do miski wrzuć pieczarki z cebulą, rozdrobnione jajka, dodaj jogurt i zblenduj na jednolitą masę.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger