listopada 12, 2025

Placuszki owsiane z bananem

Choć zawsze staram się kupować zielone banany, czasem jest tak, że w ciągu kilku dni potrafią porządnie dojrzeć, a zaraz potem już zaczynają czernieć. Wtedy trzeba je jak najszybciej wykorzystać.

Im banan dojrzalszy, tym wyższy ma indeks glikemiczny, takich dojrzałych bananów używam więc raczej jako dodatek, aby innymi produktami móc nieco obniżyć ładunek glikemiczny posiłku. Bardzo dojrzałe owoce świetnie sprawdzą się np. jako dodatek na śniadanie do placków z mąki osianej.


Placuszki owsiane z bananem - przepis na 10szt.

Do przygotowania placuszków będą Ci potrzebne:

  • 150g mąki owsianej,
  • 3 jajka,
  • 120ml jogurtu naturalnego,
  • 30g ksylitolu lub erytrytolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 banany,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • łyżka oleju rzepakowego.

1. Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cynamon i ksylitol.
2. Dodaj jogurt, jajka i ponownie wymieszaj, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
3. Odstaw na 10-15 minut, jeżeli ciasto zbyt zgęstniej dodaj odrobinę mleka.
4. Banany obierz i pokrój w plasterki.
5. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta (o średnicy ok. 10cm), w smażące się placuszki wciśnij plasterki banana, a następnie całość przewróć i usmaż z drugiej strony.
6. Placuszki podawaj z jogurtem lub posypane erytrytolem zmielonym na puder.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger