listopada 17, 2025

Pierogi z serem i sosem czosnkowym

Uwielbiam pierogi! Ruskie, z kapustą i grzybami, z serem, z truskawkami... Do wyboru, do koloru, zawsze znajdzie się coś dobrego.

Pierogi z serem zazwyczaj jadamy na słodko z jogurtem lub słodką śmietaną. Dla odmiany czasem warto zdecydować się na coś innego, dlatego dziś proponuję Wam pierogi z twarogiem w wersji wytrawnej.


Pierogi z serem i sosem czosnkowym - przepis

Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne:

  • 400g mąki orkiszowej jasnej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ok. 200ml gorącej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 500g twarogu półtłustego,
  • 250g rzodkiewek,
  • 2 szalotki,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Do miski lub na blat wysyp mąkę, dodaj sól, wlej gorącą wodę i olej.
2. Wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne.
3. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i odłóż na 30 minut (nie będzie się kurczyć podczas wałkowania).
4. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.
5. Rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Posiekaj szalotki, szczypiorek i natkę pietruszki.
7. Twaróg, rzodkiewki, szalotki, szczypiorek oraz natkę wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
8. Ciasto odwiń z folii i podziel na 3-4 części.
9. Każdą część ciasta rozwałkuj i wytnij kółka.
10. Na środek każdego kółka nałóż farsz i sklej boki.
11. Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku - wyjmij je 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
12. Przygotuj sos - czosnek posiekaj, wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe pierogi podawaj z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger