Uwielbiam pierogi! Ruskie, z kapustą i grzybami, z serem, z truskawkami... Do wyboru, do koloru, zawsze znajdzie się coś dobrego.
Pierogi z serem zazwyczaj jadamy na słodko z jogurtem lub słodką śmietaną. Dla odmiany czasem warto zdecydować się na coś innego, dlatego dziś proponuję Wam pierogi z twarogiem w wersji wytrawnej.
Pierogi z serem i sosem czosnkowym - przepis
Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne:
- 400g mąki orkiszowej jasnej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ok. 200ml gorącej wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 500g twarogu półtłustego,
- 250g rzodkiewek,
- 2 szalotki,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 150g jogurtu naturalnego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Do miski lub na blat wysyp mąkę, dodaj sól, wlej gorącą wodę i olej.
2. Wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne.
3. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i odłóż na 30 minut (nie będzie się kurczyć podczas wałkowania).
4. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.
5. Rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Posiekaj szalotki, szczypiorek i natkę pietruszki.
7. Twaróg, rzodkiewki, szalotki, szczypiorek oraz natkę wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
8. Ciasto odwiń z folii i podziel na 3-4 części.
9. Każdą część ciasta rozwałkuj i wytnij kółka.
10. Na środek każdego kółka nałóż farsz i sklej boki.
11. Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku - wyjmij je 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
12. Przygotuj sos - czosnek posiekaj, wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe pierogi podawaj z sosem czosnkowym.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz