Zupy-krem to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie z dowolnych warzyw. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać zarówno przetwory warzywne, jak i świeże warzywa. Wybierając te ostatnie warto sugerować się sezonowością i wybrać dostępne akurat warzywa - będą najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dlatego dziś - cukinia!
Zupa-krem z pomidorów i cukinii - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- litr passaty pomidorowej,
- litr wody,
- 400g cukinii,
- 300g ziemniaków,
- 150g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 4 łyżki pesto pietruszkowo-bazyliowego,
- 2 łyżki rzeżuchy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 8 kromek chleba razowego,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Ziemniaki i cukinię pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, przesmaż na niej czosnek i cebulę.
4. Dodaj ziemniaki i zalej wodą, dopraw domową przyprawą do zup, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut.
5. Dodaj passatę i cukinię, po czym gotuj kolejny kwadrans.
6. Dopraw zupę szczyptą cukru oraz solą i pieprzem do smaku.
7. Na reszcie oliwy usmaż grzanki.
8. Na koniec zupę zblenduj, podawaj z grzankami, łyżeczką pesto, startym parmezanem i rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz