września 10, 2025

Zupa-krem z pomidorów i cukinii

Zupy-krem to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie z dowolnych warzyw. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać zarówno przetwory warzywne, jak i świeże warzywa. Wybierając te ostatnie warto sugerować się sezonowością i wybrać dostępne akurat warzywa - będą najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dlatego dziś - cukinia!



Zupa-krem z pomidorów i cukinii - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
  • litr passaty pomidorowej,
  • litr wody,
  • 400g cukinii,
  • 300g ziemniaków,
  • 150g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 4 łyżki pesto pietruszkowo-bazyliowego,
  • 2 łyżki rzeżuchy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 8 kromek chleba razowego,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Ziemniaki i cukinię pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, przesmaż na niej czosnek i cebulę.
4. Dodaj ziemniaki i zalej wodą, dopraw domową przyprawą do zup, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut.
5. Dodaj passatę i cukinię, po czym gotuj kolejny kwadrans.
6. Dopraw zupę szczyptą cukru oraz solą i pieprzem do smaku.
7. Na reszcie oliwy usmaż grzanki.
8. Na koniec zupę zblenduj, podawaj z grzankami, łyżeczką pesto, startym parmezanem i rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger