września 06, 2025

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Pesto to tradycyjny włoski sos pochodzący z Genui, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu (lub innego drobno startego twardego sera), orzeszków piniowych, czosnku i soli. Samo słowo pesto pochodzi od włoskiego pestare, co oznacza "miażdżyć" lub "ucierać".

Oprócz tego, uznawanego za najbardziej tradycyjne, istnieją też inne znane i popularne odmiany pesto, np. siciliano (zawiera dodatkowo suszone pomidory i migdały) czy di pistacchi (głównym składnikiem są orzeszki pistacjowe).

Pesto jest doskonałym dodatkiem do makaronów, ale równie dobrze pasuje do mięs, sałatek czy pieczywa. Używajcie go jednak z umiarem - ze względu na zawartość oliwy i orzechów lub nasion jest bardzo kaloryczna. Pamiętajcie też, że choć możemy go do dań na ciepło, samego pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze staje się gorzkie.

Pesto przechowujcie w lodówce ok. tygodnia, a jeśli przygotowaliście za dużo bez obaw - możecie je spokojnie zamrozić.

Choć tradycyjnie pesto robi się w moździerzu, zdecydowanie szybciej przygotujemy je używając blendera. A skoro i tak odchodzę od tradycji, to postanowiłam dodać jeszcze polski akcent w postaci natki pietruszki.


Pesto pietruszkowo-bazyliowe - przepis

Do przygotowania pesto będą Ci potrzebne:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 50g parmezanu,
  • ok. 75-100ml oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.

1. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym listki przełóż do miski.
2. Dodaj orzechy (możesz je wcześniej uprażyć) i starty parmezan.
3. Blenduj wszystko stopniowo dodając oliwę.
4. Na koniec dopraw solą do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger