Pesto to tradycyjny włoski sos pochodzący z Genui, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu (lub innego drobno startego twardego sera), orzeszków piniowych, czosnku i soli. Samo słowo pesto pochodzi od włoskiego pestare, co oznacza "miażdżyć" lub "ucierać".
Oprócz tego, uznawanego za najbardziej tradycyjne, istnieją też inne znane i popularne odmiany pesto, np. siciliano (zawiera dodatkowo suszone pomidory i migdały) czy di pistacchi (głównym składnikiem są orzeszki pistacjowe).
Pesto jest doskonałym dodatkiem do makaronów, ale równie dobrze pasuje do mięs, sałatek czy pieczywa. Używajcie go jednak z umiarem - ze względu na zawartość oliwy i orzechów lub nasion jest bardzo kaloryczna. Pamiętajcie też, że choć możemy go do dań na ciepło, samego pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze staje się gorzkie.
Pesto przechowujcie w lodówce ok. tygodnia, a jeśli przygotowaliście za dużo bez obaw - możecie je spokojnie zamrozić.
Choć tradycyjnie pesto robi się w moździerzu, zdecydowanie szybciej przygotujemy je używając blendera. A skoro i tak odchodzę od tradycji, to postanowiłam dodać jeszcze polski akcent w postaci natki pietruszki.
Pesto pietruszkowo-bazyliowe - przepis
Do przygotowania pesto będą Ci potrzebne:
- pęczek natki pietruszki,
- 1/2 pęczka bazylii,
- 50g orzechów włoskich,
- 50g parmezanu,
- ok. 75-100ml oliwy z oliwek,
- sól do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz