września 08, 2025

Placuszki owsiane z groszkiem i kukurydzą

Placki na śniadanie kojarzą nam się ze słodkim posiłkiem - sama uwielbiam owsiane placki z owocami 😋

Czasem jednak mam ochotę na bardziej wytrawne śniadanie. Na szczęście placuszki są bardzo elastyczne jeśli chodzi o dodatki, bez problemu możemy więc zrobić je w wersji wytrawnej. Możemy też wtedy trochę poeksperymentować z przyprawami - co powiecie na curry?


Placuszki owsiane z groszkiem i kukurydzą - przepis na 4-5 porcji

Do przygotowania placuszków będą Ci potrzebne:

  • 200g mrożonego groszku,
  • 220g kukurydzy konserwowej,
  • 220g mąki owsianej,
  • 3 jajka,
  • 200ml mleka 2%,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka curry,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz od smaku.

1. Groszek wsyp do wrzącej wody i gotuj 5 minut, po czym odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
2. Do miski wlej mleko, wbij jajka i dodaj curry, rozbełtaj, po czym dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj.
3. Odstaw ciasto na 10 minut do zgęstnienia.
4. Dodaj do ciasta groszek i odcedzoną kukurydzę, po czym ponownie wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placuszki podawaj z jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger