Placki na śniadanie kojarzą nam się ze słodkim posiłkiem - sama uwielbiam owsiane placki z owocami 😋
Czasem jednak mam ochotę na bardziej wytrawne śniadanie. Na szczęście placuszki są bardzo elastyczne jeśli chodzi o dodatki, bez problemu możemy więc zrobić je w wersji wytrawnej. Możemy też wtedy trochę poeksperymentować z przyprawami - co powiecie na curry?
Placuszki owsiane z groszkiem i kukurydzą - przepis na 4-5 porcji
Do przygotowania placuszków będą Ci potrzebne:
- 200g mrożonego groszku,
- 220g kukurydzy konserwowej,
- 220g mąki owsianej,
- 3 jajka,
- 200ml mleka 2%,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka curry,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz od smaku.
1. Groszek wsyp do wrzącej wody i gotuj 5 minut, po czym odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
2. Do miski wlej mleko, wbij jajka i dodaj curry, rozbełtaj, po czym dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj.
3. Odstaw ciasto na 10 minut do zgęstnienia.
4. Dodaj do ciasta groszek i odcedzoną kukurydzę, po czym ponownie wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki podawaj z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz