Macki ośmiornicy są uznawane za jeden z najsmaczniejszych owoców morza. Szczególnie doceniane są w Azji oraz kuchni śródziemnomorskiej.
Mięso tych mięczaków jest stosunkowo niskokaloryczne, zawiera niewiele tłuszczu, choć nie brakuje w nich cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest za to bogate w pełnowartościowe białko - dostarcza niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Jedna porcja ośmiornicy może pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12. Dostarczy także witaminę D oraz pozostałe witaminy z grupy B, szczególnie B3 i B6. Poza tym znajdziemy w niej takie składniki mineralne jak cynk, fosfor, miedź, potas, selen, wapń czy żelazo.
Osoby skłonne do alergii powinny jednak pamiętać, że mięso ośmiornicy może być źródłem silnych alergenów.
Choć ośmiornica jest w Polsce wciąż stosunkowo mało popularna, to w sklepach możemy już kupić ugotowane macki ośmiornicy. Łatwo i szybko możemy je przygotować, ponieważ pomijamy etap obgotowywania.
Ośmiornica z grilla - przepis na 2 porcje
Do przygotowania ośmiornicy będą Ci potrzebne:
- 500g ugotowanej ośmiornicy,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
- sok z 1/2 cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka syropu klonowego,
- szczypta pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz