września 03, 2025

Ośmiornica z grilla

Macki ośmiornicy są uznawane za jeden z najsmaczniejszych owoców morza. Szczególnie doceniane są w Azji oraz kuchni śródziemnomorskiej.

Mięso tych mięczaków jest stosunkowo niskokaloryczne, zawiera niewiele tłuszczu, choć nie brakuje w nich cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest za to bogate w pełnowartościowe białko - dostarcza niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów. 

Jedna porcja ośmiornicy może pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12. Dostarczy także witaminę D oraz pozostałe witaminy z grupy B, szczególnie B3 i B6. Poza tym znajdziemy w niej takie składniki mineralne jak cynk, fosfor, miedź, potas, selen, wapń czy żelazo.

Osoby skłonne do alergii powinny jednak pamiętać, że mięso ośmiornicy może być źródłem silnych alergenów.

Choć ośmiornica jest w Polsce wciąż stosunkowo mało popularna, to w sklepach możemy już kupić ugotowane macki ośmiornicy. Łatwo i szybko możemy je przygotować, ponieważ pomijamy etap obgotowywania.


Ośmiornica z grilla - przepis na 2 porcje

Do przygotowania ośmiornicy będą Ci potrzebne:

  • 500g ugotowanej ośmiornicy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania vinegretu będą Ci potrzebne:
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka syropu klonowego,
  • szczypta pieprzu.

1. W osobnych miseczkach wymieszaj składniki marynaty do ośmiornicy oraz sosu vinegret.
2. Macki ośmiornicy posmaruj marynatą i ułóż na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
3. Macki grilluj 3-4 minuty z każdej strony. W trakcie grillowania skrop połową przygotowanego vinegretu.
4. Gotową ośmiornicę przełóż na talerz i skrop pozostałą częścią sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger