Mięso faszerowane to znane danie, popularne choćby na niedzielne rodzinne obiady. Faszerować możemy dowolnie - szynką, warzywami, serem... W przypadku serów najpopularniejszy jest chyba żółty ser, który jeśli jest dobrej jakości fajnie ciągnie się po rozkrojeniu kotleta.
Ja postawiłam jednak na nieco odchudzoną wersję dania i zamiast po żółty sięgnęłam po biały ser. Twaróg ma mniej kalorii i tłuszczu, a podobnie zwiększy ilość białka w posiłku.
Sznycle drobiowe faszerowane twarogiem i kiełkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sznycli będą Ci potrzebne:
- 600g filetu z indyka,
- 100g twarogu półtłustego,
- 60g masła klarowanego,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- garść ulubionych kiełków,
- mąka owsiana do panierowania,
- sól i pieprz do smaku.
1. Twaróg rozdrobnij widelcem, wymieszaj z połową miękkiego masła i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
2. Indyka pokrój na 4 plastry, każdy natnij nożem tak, aby powstała kieszonka.
3. Do masy twarogowej dodaj kiełki, napełnij nią mięso i zepnij wykałaczką.
4. Sznycle obtocz dokładnie w mące owsianej.
5. Resztę masła rozgrzej na patelni, smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu. W trakcie smażenia oprósz solą i pieprzem.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz