września 15, 2025

Sznycle drobiowe faszerowane twarogiem i kiełkami

Mięso faszerowane to znane danie, popularne choćby na niedzielne rodzinne obiady. Faszerować możemy dowolnie - szynką, warzywami, serem... W przypadku serów najpopularniejszy jest chyba żółty ser, który jeśli jest dobrej jakości fajnie ciągnie się po rozkrojeniu kotleta.

Ja postawiłam jednak na nieco odchudzoną wersję dania i zamiast po żółty sięgnęłam po biały ser. Twaróg ma mniej kalorii i tłuszczu, a podobnie zwiększy ilość białka w posiłku.


Sznycle drobiowe faszerowane twarogiem i kiełkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sznycli będą Ci potrzebne:

  • 600g filetu z indyka,
  • 100g twarogu półtłustego,
  • 60g masła klarowanego,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść ulubionych kiełków,
  • mąka owsiana do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Twaróg rozdrobnij widelcem, wymieszaj z połową miękkiego masła i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
2. Indyka pokrój na 4 plastry, każdy natnij nożem tak, aby powstała kieszonka.
3. Do masy twarogowej dodaj kiełki, napełnij nią mięso i zepnij wykałaczką.
4. Sznycle obtocz dokładnie w mące owsianej.
5. Resztę masła rozgrzej na patelni, smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu. W trakcie smażenia oprósz solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger