Brownie to specjał kuchni amerykańskiej. Różni się nieco od naszych klasycznych ciast - jesteśmy przyzwyczajeni do bardziej lekkich i puszystych biszkoptów czy ciast drożdżowych, brownie z kolei jest bardziej gęste, cięższe i "maziste", przez co czasem mylone jest nawet z zakalcem.
Głównym składnikiem brownie jest czekolada, dzięki czemu ma intensywnie czekoladowy smak. Ja jednak dla odmiany czekoladę zastąpiłam kakao.
Brownie - przepis na ok. 16 porcji
Do przygotowania brownie będą Ci potrzebne:
- 90g kakao,
- 300g mąki owsianej,
- 200g ksylitolu,
- 2 łyżki esencji waniliowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 375ml wody,
- 375ml oleju rzepakowego,
- jogurt naturalny.
1. Do miski wsyp kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol, wszystko wymieszaj.
2. W osobnym naczyniu połącz wodę z olejem i esencją waniliową, po czym przelej do miski z suchymi składnikami i zmiksuj.
3. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, a ścianki posmaruj tłuszczem i przelej do niej ciasto.
4. Brownie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
5. Ciasto podawaj z łyżką jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz