maja 05, 2025

Orientalny bulion grzybowy

Zupa grzybowa to jedna z popularniejszych zup. Tradycyjnie w wielu rejonach kojarzona jest jako jedna z potraw wigilijnych, choć u mnie w domu raczej jadaliśmy ją jesienią, gdy bez problemu dostępne były świeże grzyby.

Zupę grzybową możemy jednak jeść cały rok korzystając z suszonych grzybów. Przygotować możemy ją na wiele sposobów, np. w lekko odchudzonej wersji (przepis znajdziecie tutaj) lub w postaci zupy-krem (przepis znajdziecie tutaj).

Dziś zdecydowałam się na bulion grzybowy w bardziej orientalnym stylu.


Orientalny bulion grzybowy - przepis na 8 porcji

Do przygotowania bulionu będą Ci potrzebne:

  • 30g suszonych grzybów,
  • 250g cebuli,
  • 250g marchwi,
  • 250g pietruszki,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • papryczka chili,
  • 5 liści limonki Kafir,
  • 1cm korzenia imbiru,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • sok z limonki,
  • zielona kolendra,
  • opakowanie makaronu ryżowego lub makaronu udon.

1. Grzyby opłucz na sicie, przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem, przykryj małym talerzykiem i odstaw na kilka godzin.
2. Do garnka włóż marchewki, pietruszki, dodaj liście laurowe, kafiru, ziarna ziela angielskiego, domową przyprawę do zup i starty imbir.
3. Zalej wszystko 2,5 litrami zimnej wody i gotuj bulion przez godzinę na małym gazie.
4. Cebulę pokrój w piórka, grzyby w plastry.
5. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż cebulę i grzyby, dodaj do wywaru i gotuj kolejną godzinę.
6. Pod koniec gotowania wlej sos sojowy, sok z limonki, dodaj posiekaną papryczkę chili i mleczko kokosowe, po czym gotuj jeszcze 10 minut.
7. Zupę podawaj z makaronem ryżowym lub udon (przygotuj makaron zgodnie z informacją na opakowaniu - ryżowy zalej na chwilę wrzątkiem, a udon ugotuj w osolonej wodzie) i świeżą kolendrą.

Jeśli chcecie, aby zupa była bezglutenowa wybierzcie makaron ryżowy, jeśli nie macie takiej potrzeby wybierzcie udon lub inny, na który akurat macie ochotę 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger