Zupa grzybowa to jedna z popularniejszych zup. Tradycyjnie w wielu rejonach kojarzona jest jako jedna z potraw wigilijnych, choć u mnie w domu raczej jadaliśmy ją jesienią, gdy bez problemu dostępne były świeże grzyby.
Zupę grzybową możemy jednak jeść cały rok korzystając z suszonych grzybów. Przygotować możemy ją na wiele sposobów, np. w lekko odchudzonej wersji (przepis znajdziecie tutaj) lub w postaci zupy-krem (przepis znajdziecie tutaj).
Dziś zdecydowałam się na bulion grzybowy w bardziej orientalnym stylu.
Orientalny bulion grzybowy - przepis na 8 porcji
Do przygotowania bulionu będą Ci potrzebne:
- 30g suszonych grzybów,
- 250g cebuli,
- 250g marchwi,
- 250g pietruszki,
- łyżka masła klarowanego,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- papryczka chili,
- 5 liści limonki Kafir,
- 1cm korzenia imbiru,
- 400ml mleczka kokosowego,
- sok z limonki,
- zielona kolendra,
- opakowanie makaronu ryżowego lub makaronu udon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz