Gorąca i aromatyczna zupa grzybowa to doskonała propozycja na chłodne dni.
Choć sezon na świeże borowiki, kurki czy podgrzybki już się skończył, nadal możemy cieszyć się nimi w kuchni - wystarczy użyć suszonych grzybów.
Wszyscy, którzy jesienią zdecydowali się na ususzenie części swoich leśnych zbiorów, mogą teraz bez problemu cieszyć się ich smakiem w zupie, sosie czy krokietach.
Cała reszta może bez problemu kupić suszone grzyby w sklepie spożywczym.
Pamiętajcie jednak, że przy grzybach należy zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza jeśli zbieracie je sami.
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 130g suszonych grzybów,
- 2l bulionu warzywnego,
- łyżkę oleju,
- cebulę,
- marchewkę,
- 2 ziemniaki,
- pół łyżeczki tymianku,
- łyżeczkę cząbru,
- 3 liście laurowe,
- jogurt grecki.
1. Przygotowania zacznij dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz na sicie, zalej letnią wodą i zostaw na noc.
2. Następnego dnia posiekaj cebulę, a marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj warzywa i przesmaż.
4. Dodaj do garnka grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), bulion (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i przyprawy, po czym gotuj 30-40 minut.
5. Gotową zupę zmiksuj. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dolać trochę bulionu lub wody.
6. Przed podaniem dodaj łyżeczkę jogurtu do każdej porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz