marca 04, 2020

Zupa-krem z suszonych grzybów

Gorąca i aromatyczna zupa grzybowa to doskonała propozycja na chłodne dni.
Choć sezon na świeże borowiki, kurki czy podgrzybki już się skończył, nadal możemy cieszyć się nimi w kuchni - wystarczy użyć suszonych grzybów.

Wszyscy, którzy jesienią zdecydowali się na ususzenie części swoich leśnych zbiorów, mogą teraz bez problemu cieszyć się ich smakiem w zupie, sosie czy krokietach.
Cała reszta może bez problemu kupić suszone grzyby w sklepie spożywczym.

Pamiętajcie jednak, że przy grzybach należy zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza jeśli zbieracie je sami.


Zupa-krem z suszonych grzybów - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • 130g suszonych grzybów,
  • 2l bulionu warzywnego,
  • łyżkę oleju,
  • cebulę,
  • marchewkę,
  • 2 ziemniaki,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • łyżeczkę cząbru,
  • 3 liście laurowe,
  • jogurt grecki.

1. Przygotowania zacznij dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz na sicie, zalej letnią wodą i zostaw na noc.
2. Następnego dnia posiekaj cebulę, a marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj warzywa i przesmaż.
4. Dodaj do garnka grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), bulion (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i przyprawy, po czym gotuj 30-40 minut.
5. Gotową zupę zmiksuj. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dolać trochę bulionu lub wody.
6. Przed podaniem dodaj łyżeczkę jogurtu do każdej porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger