maja 07, 2025

Pasta z wątróbki z parmezanem

Myśląc o przetworach z wątróbki zazwyczaj pierwsze co przychodzi nam na myśl, to pasztet. Rzeczywiście pasztety są popularne. Ale jeśli mowa o dodatkach do kanapek, to równie popularne są pasty. A z pewnością są prostsze i szybsze do zrobienia od pieczonego pasztetu, dlatego dziś u mnie w domu króluje właśnie pasta.

Pastę z wątróbki można zrobić na wiele sposobów. W wersji podstawowej w jej skład będzie wchodziła wątróbka, oliwa z oliwek, cebula i przyprawy (przepis znajdziecie tutaj). Dziś przygotowałam inną wersję, z dodatkiem parmezanu 😋


Pasta z wątróbki z parmezanem - przepis

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 300g wątróbki,
  • 100g cebuli,
  • 50g parmezanu,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Cebulę pokrój w piórka.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę, po chwili dodaj wątróbkę i smaż przez 5-6 minut z odrobiną wody.
5. Dopraw solą, pieprzem i chili.
6. Całość przełóż do misy blendera i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy wątróbka przestygnie dodaj masło, parmezan i zblenduj wszystko na jednolitą masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger