maja 09, 2025

Panna cotta jogurtowo-owocowa

Czy gotowe musy owocowe dostępne w sklepach są zdrowe? Cóż, to zależy...
Przede wszystkim świeży owoc zawsze będzie lepszym wyborem - ma więcej witamin i błonnika pokarmowego, a mniej cukrów prostych.
Jeśli jednak potrzebujecie owoce w postaci musu, to gotowy mus ze sklepu nie musi być najgorszym wyborem. Najważniejsze to przeczytać skład - powinien zawierać wyłącznie owoce, bez zbędnych dodatków. Taki mus możemy wykorzystać do przygotowania czegoś słodkiego, np. owocowych pianek.



Panna cotta jogurtowo-owocowa - przepis na 6 porcji

Do przygotowania pianek będą Ci potrzebne:
  • 500ml jogurtu naturalnego,
  • 250ml musu owocowego,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • 250ml wody,
  • dowolne owoce.

1. Erytrytol zmiel na puder.
2. Żelatynę zalej połową wody i odstaw do napęcznienia, po czym zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
3. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj mus owocowy, erytrytol, jogurt i wymieszaj.
4. Masę przełóż do foremek i odstaw do lodówki aż zastygnie - ok. 2 godziny.
5. Przed podaniem włóż foremki do ciepłej wody, aby panna cotta się z nich wysunęła.
6. Podawaj ze świeżymi owocami, ja dodałam borówki i porzeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger