Makarony warzywne już od jakiegoś czasu zyskują na popularności. Możemy bez problemu kupić warzywne świderki w sklepie, choć jak na razie są to głównie makarony ze strączek - ciecierzycy, soczewicy czy zielonego grochu.
Bez problemu jednak możemy urozmaicić sobie warzywne makarony w domu - ich samodzielne przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Dziś na kolację proponuję spaghetti z cukinii.
Spaghetti z cukinii z pomidorkami i parmezanem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:
- 900g cukinii,
- 50g parmezanu,
- 3 ząbki czosnku,
- 100g pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cukinie umyj, ale nie obieraj.
2. Aby otrzymać cienkie spaghetti najlepiej użyć temperówki do warzyw. Jeśli jej nie masz możesz też użyć noża (choć tu będzie trochę więcej zabawy) lub zamiast spaghetti zrobić tagiatelle za pomocą obieraczki do warzyw.
3. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek na niskiej mocy palnika.
5. Dodaj spaghetti z cukinii, zwiększ moc palnika i podsmażaj makaron przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając, żeby się równo usmażył i aby odparować nadmiar wody.
6. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
7. Zdejmij patelnię z palnika, posyp startym parmezanem i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz