maja 14, 2025

Sałatka z sadzonymi jajkami

Jajka sadzone to świetna na obiad zamiast klasycznej porcji mięsa, ale też świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek - np. na grzance czy do bajgla.

Tym razem wykorzystałam jajka sadzone jeszcze inaczej, bo jako dodatek do prostej sałatki idealnej na śniadanie. Przygotowałam je też nieco inaczej, ponieważ wykorzystałam... zamrożone jajka! Wcześniej ugotowałam je na twardo i obrałam, więc po wyjęciu z zamrażarki wystarczyło je pokroić i po usmażeniu wyglądały jak sadzone mini jajeczka.


Sałatka z sadzonymi jajkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:

  • 200g liści szpinaku,
  • 100g pomidorków koktajlowych,
  • 250g czerwonej papryki,
  • 200g kukurydzy konserwowej,
  • 100g roszponki,
  • 3 jajka,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przełóż do pojemnika i wsadź do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.
2. Paprykę pokrój w kostkę, a kukurydzę osącz na sitku.
3. Szpinak i roszponkę rozłóż na talerze, dodaj pomidorki przekrojone na pół, paprykę i kukurydzę.
4. Zamrożone jajka pokrój w plastry.
5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim plastry jajek, dopraw solą i pieprzem.
6. Sadzone jajeczka dodaj do warzyw.
7. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i skrop nim sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger