maja 16, 2025

Zupa z kopru włoskiego i wędzonego tofu

Koper włoski, zwany także fenkułem, to roślina z rodziny selerowatych znana już w starożytności. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, choć obecnie uprawiana jest nie tylko w Europie, ale i Azji oraz Ameryce Północnej.

W kuchni najczęściej wykorzystuje się bulwę kopru włoskiego. Jest to niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Spośród witamin i składników mineralnych w największych ilościach znajdziemy w fenkule witaminy C i K, także kwas foliowy, mangan i potas.

Choć koper włoski ma udowodnione korzystne działanie dla naszego zdrowia na wielu płaszczyznach (m.in. może zmniejszać bóle miesiączkowe, łagodzić objawy menopauzy, zwiększać uczucie sytości czy łagodzić problemy trawienny) to badania potwierdzające te właściwości dotyczyły głównie jego nasion, a nie bulwy. Nie rezygnujmy z niej jednak, ponieważ też może zrobić dla nas trochę dobrego 😉


Zupa z kopru włoskiego i wędzonego tofu - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 900g kopru włoskiego (3 bulwy),
  • 2 litry wody,
  • 100g cebuli,
  • 100g wędzonego tofu,
  • 350g ciecierzycy konserwowej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ciecierzycę osącz na sicie i przepłucz wodą.
2. Cebulę drobno posiekaj, a koper pokrój w cienkie plastry.
3. W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę i fenkuły.
4. Zalej warzywa wodą, dopraw domową przyprawą do zup i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj 15 minut.
5. Tofu wyjmij z opakowania, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w drobną kostkę.
6. Pokrojone tofu razem z ciecierzycą dodaj do garnka i gotuj kolejne 30 minut.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 10 minut.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger