Koper włoski, zwany także fenkułem, to roślina z rodziny selerowatych znana już w starożytności. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, choć obecnie uprawiana jest nie tylko w Europie, ale i Azji oraz Ameryce Północnej.
W kuchni najczęściej wykorzystuje się bulwę kopru włoskiego. Jest to niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Spośród witamin i składników mineralnych w największych ilościach znajdziemy w fenkule witaminy C i K, także kwas foliowy, mangan i potas.
Choć koper włoski ma udowodnione korzystne działanie dla naszego zdrowia na wielu płaszczyznach (m.in. może zmniejszać bóle miesiączkowe, łagodzić objawy menopauzy, zwiększać uczucie sytości czy łagodzić problemy trawienny) to badania potwierdzające te właściwości dotyczyły głównie jego nasion, a nie bulwy. Nie rezygnujmy z niej jednak, ponieważ też może zrobić dla nas trochę dobrego 😉
Zupa z kopru włoskiego i wędzonego tofu - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 900g kopru włoskiego (3 bulwy),
- 2 litry wody,
- 100g cebuli,
- 100g wędzonego tofu,
- 350g ciecierzycy konserwowej,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz