marca 24, 2025

Ziołowe naleśniki z twarogiem i warzywami

Naleśniki to proste danie, które wszyscy znają. Niby nic, bo trochę mąki, mleka i jajek. Ale przecież zawsze można coś zmienić i urozmaicić - na smak naleśników możemy wpływać nie tylko tym, czym je posmarujemy. Samo ciasto na naleśniki też możemy zmieniać zależnie od nastroju, może pomidorowe naleśniki? Albo czekoladowe? A może buraczane? Do wyboru, do koloru - dość dosłownie, ponieważ niektóre dodatki wpływają też dość znacznie na kolor naleśników.

Dziś kolejna opcja na urozmaicenie naleśników - wystarczy niewielki dodatek ziół i od razu danie smakuje inaczej 😉


Ziołowe naleśniki z twarogiem i warzywami - przepis na 6 porcji

Do przygotowania ziołowych naleśników będą Ci potrzebne:

  • 300g mąki owsianej,
  • 250ml mleka 2%,
  • 250ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
  • 700g twarogu półtłustego,
  • 300g jogurtu naturalnego,
  • 100g rzodkiewek,
  • 150g ogórka,
  • 250g papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Natkę i koperek zblenduj z 50ml wody.
2. Mąkę owsianą zmiksuj z mlekiem i resztą wody, dodaj jajka, zblendowane zioła, dopraw solą i miksuj do połączenia składników.
3. Odstaw ciasto na 20 minut, po czym sprawdź konsystencję - jeśli będzie za gęste dolej trochę mleka, a jeśli za rzadkie dosyp mąkę..
4. Rzodkiewki i ogórka pokrój w półplastry.
5. Twaróg rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jogurtem i warzywami, dopraw solą oraz pieprzem.
6. Na patelni rozgrzej olej i usmaż naleśniki.
7. Gotowe naleśniki posmaruj farszem twarogowym i zwiń w ruloniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger