Wiele osób bez pieczywa nie wyobraża sobie codziennej diety. Niestety sklepowe pieczywo, zwłaszcza ze zwykłej pszennej mąki, już dawno przestało spełniać moje oczekiwania - ma wysoki indeks glikemiczny i jest tak "nadmuchane", że człowiek pół godziny po posiłku znowu robi się głodny...
Jeszcze gorzej sprawa ma się w przypadku chlebów bezglutenowych - tam lista składników jest kilkukrotnie dłuższa i nie są to same zdrowe składniki...
A przygotowanie bezglutenowego chleba w domu wcale nie jest trudne i nie musi zająć nam dużo czasu. Choćby chleb z kaszy gryczanej zajmie nam dosłownie chwilę pracy przed wsadzeniem do piekarnika.
Chleb z kaszy gryczanej - przepis
Do przygotowania chleba będą Ci potrzebne:
- 400g kaszy gryczanej,
- 1 litr wody,
- łyżeczka soli,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bezglutenowa),
- 2 łyżeczki dowolnych ziół, np. tymianek, rozmaryn, estragon.
1. Kaszę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na noc.
2. Rano odcedź kaszę na sicie, zblenduj na gładką masę, dodaj resztę składników i wymieszaj.
3. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C i piecz chleb przez ok. 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz