marca 21, 2025

Chleb z kaszy gryczanej

Wiele osób bez pieczywa nie wyobraża sobie codziennej diety. Niestety sklepowe pieczywo, zwłaszcza ze zwykłej pszennej mąki, już dawno przestało spełniać moje oczekiwania - ma wysoki indeks glikemiczny i jest tak "nadmuchane", że człowiek pół godziny po posiłku znowu robi się głodny...

Jeszcze gorzej sprawa ma się w przypadku chlebów bezglutenowych - tam lista składników jest kilkukrotnie dłuższa i nie są to same zdrowe składniki...

A przygotowanie bezglutenowego chleba w domu wcale nie jest trudne i nie musi zająć nam dużo czasu. Choćby chleb z kaszy gryczanej zajmie nam dosłownie chwilę pracy przed wsadzeniem do piekarnika.



Chleb z kaszy gryczanej - przepis

Do przygotowania chleba będą Ci potrzebne:
  • 400g kaszy gryczanej,
  • 1 litr wody,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bezglutenowa),
  • 2 łyżeczki dowolnych ziół, np. tymianek, rozmaryn, estragon.

1. Kaszę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na noc.
2. Rano odcedź kaszę na sicie, zblenduj na gładką masę, dodaj resztę składników i wymieszaj.
3. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C i piecz chleb przez ok. 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger