Czasem mam ochotę na śniadanie na słodko.
Oczywiście mogę po prostu dodać sobie owoce do owsianki, ale to nie do końca to samo...
A ponieważ wczoraj był Dzień Kobiet, postanowiłam troszkę się rozpieścić i przygotować sobie małą słodką rozpustę na śniadanie 😍
W końcu Dzień Kobiet jest raz w roku, prawda? 😉
Naleśniki czekoladowe bez glutenu - przepis na 6 sztuk
Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować:
- 4 jajka,
- małą kremówkę,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki ksylitolu,
- olej do posmarowania patelni,
- 500g twarogu półtłustego,
- łyżeczkę cynamonu,
- jogurt naturalny.
1. Jajka, kremówkę, mąkę, kakao i łyżeczkę ksylitolu zmiksuj i odstaw na chwilę.
2. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem - do ciasta nie musisz dodawać oleju, kremówka jest już wystarczająco tłusta.
3. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj 2 łyżeczki ksylitolu, cynamon i wymieszaj wszystko z jogurtem. Dodaj tyle jogurtu, aż otrzymasz taką konsystencję, jaką lubisz.
4. Naleśniki posmaruj masą twarogową i zawiń.
Naleśniki są pyszne i niesamowicie sycące.
Jeden naleśnik zdecydowanie wystarczy Wam na śniadanie - ja miałam nadzieję zjeść 2, ale nie dałam rady 😂
Osoby dbające o linię mogą mieć wątpliwości w związku z kremówką - rzeczywiście, naleśniki są dość kaloryczne, jeden ma ok. 220 kcal. Ale jeśli jeden naleśnik będzie stanowił całe śniadanie, śmiało możecie zjeść 😊
A wierzcie mi, te naleśniki są tak syte, że zjedzenie więcej niż jednego jest prawdziwym wyzwaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz