Naleśniki uwielbiam w zasadzie w każdej postaci. Na słodko i na wytrwanie. Klasyczne owsiane, z semoliny czy mąki pszennej pełnoziarnistej. Ale też lubię kombinować z dodatkami do ciasta - np. kakao (naleśniki czekoladowe bez glutenu) czy sok z buraka (buraczane naleśniki).
Tym razem padło na ketchup!
Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i gorgonzolą - przepis
Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne:
- 200ml mleka,
- 100ml wody gazowanej,
- 50g ketchupu,
- 150g mąki orkiszowej jasnej,
- 2 jajka,
- łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do posmarowania patelni.
Do przygotowania farszy będą Ci potrzebne:
- 200g sera gorgonzola,
- 100g świeżego szpinaku,
- 100g wędliny.
1. Do miski wlej mleko, wodę i olej, dodaj ketchup, wbij jajka i wymieszaj, dopraw solą, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zmiksuj, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Patelnię posmaruj olejem i usmaż naleśniki.
3. Na każdy naleśnik pokrusz ser, dodaj szpinak i wędlinę, zawiń w roladki i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz