Serniki to jedne z prostszych w przygotowaniu ciast, a mimo to możemy przygotować je w niemal nieskończenie wielu wersjach - może być czysty sernik, z owocami, z bakaliami, smakowy (np. kakaowy czy waniliowy), na kruchym spodzie lub bez...
Możliwości jest bez liku, zależy na co akurat mamy ochotę i ile mamy czasu.
Ja tym razem przygotowałam sernik z bezą kokosową - świetnie sprawdził się na przyjście znajomych 😄
Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:
- 1kg mielonego twarogu,
- 150g ksylitolu,
- 3 żółtka,
- 120ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- budyń waniliowy bez cukru.
Do przygotowania bezy będą Ci potrzebne:
- 100g wiórków kokosowych,
- 3 białka,
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
- szczypta soli.
1. Żółtka utrzyj z ksylitolem i wciąż miksując dodaj budyń, śmietankę i stopniowo twaróg.
2. Zmiksowaną masę wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
3. Z białek z dodatkiem soli ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp zmielony na puder erytrol lub ksylitol, po czym ubitą pianę delikatnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
4. Do formy o średnicy 24cm wyłóż masę serową i rozłóż na niej równą warstwą pianę.
5. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 1 godzinę. Gdy beza lekko się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz