Pasty do pieczywa możemy zrobić z wielu produktów - z awokado, jajek, mięsa, ryb, ciecierzycy, soczewicy, fasoli... Co kto lubi i co akurat ma w lodówce. A że ja akurat miałam groszek, to tym razem przygotowałam pastę z groszku 😉
Groszek to bardzo wartościowe warzywo. 100g dostarczy nam 80kcal, 5g białka i sporo błonnika pokarmowego. Ponadto znajdziemy w nim witaminy C, K oraz z grupy B, a także składniki mineralne, taki jak cynk, magnez, selen, sód, potas, wapń czy żelazo. Dzięki temu groszek może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów oraz zwiększać odporność.
Ale uwaga! Jeśli planujecie dzieci raczej ograniczcie groszek - badania wykazały, że w dużych ilościach powoduje on zmniejszenie płodności u kobiet i mężczyzna o prawie 50%.
Wegańska pasta z zielonego groszku - przepis
Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:
- 200g mrożonego zielonego groszku,
- sok z 1/2 cytryny,
- pół łyżeczki skórki z cytryny,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz