maja 28, 2024

Wegańska pasta z zielonego groszku

Pasty do pieczywa możemy zrobić z wielu produktów - z awokado, jajek, mięsa, ryb, ciecierzycy, soczewicy, fasoli... Co kto lubi i co akurat ma w lodówce. A że ja akurat miałam groszek, to tym razem przygotowałam pastę z groszku 😉

Groszek to bardzo wartościowe warzywo. 100g dostarczy nam 80kcal, 5g białka i sporo błonnika pokarmowego. Ponadto znajdziemy w nim witaminy C, K oraz z grupy B, a także składniki mineralne, taki jak cynk, magnez, selen, sód, potas, wapń czy żelazo. Dzięki temu groszek może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów oraz zwiększać odporność.

Ale uwaga! Jeśli planujecie dzieci raczej ograniczcie groszek - badania wykazały, że w dużych ilościach powoduje on zmniejszenie płodności u kobiet i mężczyzna o prawie 50%.


Wegańska pasta z zielonego groszku - przepis

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 200g mrożonego zielonego groszku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • pół łyżeczki skórki z cytryny,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Groszek ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
2. Dodaj do groszku sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki i koperek, całość zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger