marca 26, 2025

Groszkowa zupa-krem

Groszek znany jest w kuchni już do 10 tysięcy lat, choć w Europie pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVIIw. Początkowo używany był tylko jako dodatek do innych dań, szybko jednak stał się podstawą posiłków biedniejszych grup społecznych ze względu na wysoką zawartość białka i jego sycący charakter.

Groszek jest bardzo wartościowym warzywem. Zawiera sporo białka oraz dużą dawkę błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nim także witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, a także składniki mineralne, m.in cynk, fosfor, magnez, selen, sól, potas, wapń czy żelazo.

Groszek wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Dzięki zawartości żelaza i witaminy C zmniejsza ryzyko anemii. Zawarte w nim są także enzymy hamujące namnażanie wirusów, dzięki czemu wspomaga naszą odporność. Ponadto padania wykazały działanie antykoncepcyjne groszku - spożywanie go w dużych ilościach powoduje zmniejszenie płodności o prawie połowę zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.


Groszkowa zupa-krem - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 1kg zielonego groszku,
  • 250g marchewki,
  • 100g pietruszki,
  • 100g selera,
  • 200g białej części pora,
  • 250g ziemniaków,
  • 100g cebuli,
  • 250ml soku z kiszonych ogórków,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Groszek wsyp do garnka, zalej 1 litrem wody, posól i ugotuj do miękkości.
2. Warzywa pokrój w plastry, przełóż do drugiego garnka, zalej 1 litrem wody, dodaj domową przyprawę do zup i gotuj do miękkości.
3. Odłóż kilka łyżek groszku, a resztę razem z wywarem przelej do garnka z warzywami i wszystko zblenduj.
4. Dolej sok z kiszonych ogórków, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej jeszcze przegotowaną wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Zupę nałóż do talerza i dodaj łyżeczkę odłożonego groszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger