Groszek znany jest w kuchni już do 10 tysięcy lat, choć w Europie pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVIIw. Początkowo używany był tylko jako dodatek do innych dań, szybko jednak stał się podstawą posiłków biedniejszych grup społecznych ze względu na wysoką zawartość białka i jego sycący charakter.
Groszek jest bardzo wartościowym warzywem. Zawiera sporo białka oraz dużą dawkę błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nim także witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, a także składniki mineralne, m.in cynk, fosfor, magnez, selen, sól, potas, wapń czy żelazo.
Groszek wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Dzięki zawartości żelaza i witaminy C zmniejsza ryzyko anemii. Zawarte w nim są także enzymy hamujące namnażanie wirusów, dzięki czemu wspomaga naszą odporność. Ponadto padania wykazały działanie antykoncepcyjne groszku - spożywanie go w dużych ilościach powoduje zmniejszenie płodności o prawie połowę zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Groszkowa zupa-krem - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 1kg zielonego groszku,
- 250g marchewki,
- 100g pietruszki,
- 100g selera,
- 200g białej części pora,
- 250g ziemniaków,
- 100g cebuli,
- 250ml soku z kiszonych ogórków,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz